Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Négy évre kitiltották az oroszokat a legnagyobb sporteseményekről

2019.12.09. 11:46

Hétfőn a svájci Lausanne-ban ült össze a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség és döntött egyhangúlag a nagy orosz doppingügyről: az ország sportolói a laboratóriumi eredmények manipulálása miatt nem vehetnek részt semmilyen rangos sporteseményen a következő négy évben, így olimpiákon és világbajnokságokon sem - írja a NY Times.

Az oroszoknak távol kell maradniuk a jövő évi tokiói nyári olimpiától és a 2022-es pekingi téli játékoktól is, valamint a katari futball-világbajnokságtól

- írja a BBC. 

Az orosz doppingbotrány a 2014-es szocsi téli olimpia idején kezdődött, az első eltiltás miatt az ország sportolói saját zászlójuk alatt nem szerepelhettek a 2016-os nyári és a 2018-as téli olimpián sem. Külön engedéllyel, semleges zászló alatt néhányan indulhattak. Erre elméletileg a mostani kitiltás után is lesz lehetőség. Illetve az orosz válogatott, amely kijutott a jövő évi futball-Európa-bajnokságra, részt vehet a tornán.

Az oroszok sok doppingvádat tagadnak, huszonegy napjuk van fellebbezni a WADA döntése ellen a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál, szóval még nem lefutott az ügy. 

Moszkva fellebbez

Az illetékes orosz szerveknek át kell gondolniuk annak a döntésnek a megfellebbezését, amellyel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) végrehajtó bizottsága négy évre eltiltotta Oroszországot az olimpiai és világbajnoki részvételtől, a laboratóriumi eredmények manipulálása címén  - jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök hétfőn Moszkvában.

"Úgy gondolom, hogy azok az orosz szervezetek, amelyek ezért felelősek, amelyek kompetenciájához ezek a kérdések tartoznak, át kell gondolniuk azt a kérdést, hogy az ilyen jellegű határozatot megfellebbezzék" - fogalmazott az orosz kormányfő.  Moszkva a lausanne-i nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) feltétlenül meg fogja fellebbezni a  WADA végrehajtó bizottságának határozatát - ezt Szvetlana Zsurova, az orosz parlament alsóháza külügyi bizottságának első elnökhelyettese, olimpiai bajnok mondta újságíróknak. Zsurova "politikailag motiváltnak" minősítette a döntést és közölte, hogy azt először az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) megfigyelő bizottsága fogja megvitatni december 19-én.

"Száz százalék, hogy Oroszország bírósághoz fordul, mert küzdenünk kell a sportolókért" - mondta a volt gyorskorcsolyázó.

Jurij Ganusz, a RUSADA vezérigazgatója a Moszkva 24 tévécsatornának nyilatkozva azt hangoztatta, hogy az orosz sportnak olyan új vezetőkre van szüksége, akik kivezetik a válságból és akikben megbíznak a sportolók. Ganusz rámutatott, hogy a WADA szerint a RUSADA moszkvai laboratóriumának adatbázisát 2018 decemberében és 2019 januárjában manipulálták, ezért "tarthatatlanok" azok az ellenérvek, hogy a beavatkozás külföldről történt. (MTI)