Indul az év legőrültebb bulija, a dartsvilágbajnokság

2019.12.13. 12:31

Félmillió font – ennyivel lesz gazdagabb az, aki megnyeri a pénteken kezdődő és az új  év első napjáig tartó PDC-dartsvilágbajnokságot, az év legfontosabb dartsversenyét. Az idei már a huszonhetedik világbajnokság lesz, amit a legjobb játékosokat tömörítő szervezet, a Professional Darts Corporation (PDC) szervez. A vb-t az észak-londoni Alexandra Palace-ban rendezik, ami már 2007 óta ad otthont a tornának, és az érdeklődést jelzi, hogy a világbajnokság mind a tizenhat játéknapjára az összes jegy már hónapok óta elkelt.

A csak Ally Pallynek nevezett palotában estéről estére több ezer rajongó fog őrült hangulatot teremteni a verseny alatt.

A vb-n a világ 96 legjobb játékosa indul. Közülük a világranglista 32 legjobbja csak a második fordulóban kezdi el vb-t, mellettük még a Pro Tour ranglista első 32 helyezettje és a nemzetközi kvalifikációs versenyekről kijutó 32 dartsos alkotja a teljes mezőnyt, köztük két női játékos, az angol Fallon Sherrock és a japán Szuzuki Mikuru is ott van.

A dartshoz nemcsak elképesztő koncentráció és állóképesség szükséges, hanem villámgyors fejszámolási képesség is, hogy egy elrontott dobás után azonnal újra tudjon tervezni a játékos, és minél kevésbé zökkenjen ki a ritmusból. A darts lényege, hogy az a játékos, akinek előbb sikerül 501-ről dupla kiszállóval kiszállni, az megnyert egy játékot. Egy szett megnyeréséhez pedig három játékot kell nyerni.

A világbajnokságon az első két fordulóban három nyert szettig tartanak a meccsek, a verseny előrehaladtával együtt pedig  egyre több megnyert szett kell a győzelemhez, a döntő hét nyert szettig tart.

A címvédő és a balhés kihívó

A szervezők a torna menetrendjét úgy alakították ki, hogy minden játéknapon legalább egy kiemelt játékos a színpadra lépjen.

Éppen emiatt már rögtön a nyitónapon lejátszanak egy második körös meccset, aminek az egyik résztvevője a címvédő és egyben a világbajnokság legnagyobb esélyese, Michael van Gerwen lesz.

A harmincéves holland dartsos a negyedik vb-győzelmére készül, azonban a címvédés eddig még egyszer sem jött össze neki. 2015-ben Gary Anderson, 2018-ban pedig Rob Cross győzte le őt az elődöntőben. Van Gerwen az idén kevesebb versenyen indult, mint a korábbi években, azonban így is sorra nyerte a rangos PDC-tornákat, miközben csak néhány váratlan vereség csúszott be neki a szezon közben.

Egy éve lehengerlő játékkal, 7-3-ra nyert Michael Smith ellen a vb-döntőben, aztán februárban megnyerte a The Masters versenyt is. A PDC Players Championship sorozat első és harmadik állomásán is nyerni tudott, utóbbi a 71. Pro Tour-győzelme volt,

amivel megdöntötte a sportág legendájának, Phil Taylornak a rekordját.

Tavasszal arra is volt ideje, hogy a Premier League-sorozat két állomása között Magyarországra látogasson, és dartsbemutatót tartott Érden. Ahogy 2016 óta minden évben, most is megnyerte a Premier League-et, a döntőben 11-5-re győzte le Rob Crosst.

Az év közepén volt egy három hónapos hullámvölgye, amikor egyáltalán nem nyert tornát. A German Masters első fordulójában, 5-1-es vezetésről végül 6-5-re kikapott Martin Schindlertől, azonban a szezon végére újra magára talált. A világbajnokság előtti utolsó fontos versenyen, a Players Championshipen is nyert, a jó formáját az is mutatja, hogy ezen a versenyen egy kilencnyilast is dobott.

A fogadóirodák azt a Gerwyn Pricet tartják a legfőbb kihívójának, akit a november 24-i Players Championship-döntőben 11-9-re győzött le. A rögbiről a dartsra váltó walesi Price-nak eddig nem volt szerencséje a világbajnokságokkal, mert a legjobb eredménye a 16 közé jutás volt 2018-ban, ahol pont Van Gerwen állította meg.

Price az utóbbi időben nemcsak győzelmeivel, hanem olykor a sportágban botrányosnak számító viselkedésével is felhívta magára a figyelmet. A darts normális keretek között nem egy kontaktsport, a volt rögbisnek egy kicsit mégis sikerült azzá változtatnia a tavalyi, Gary Anderson elleni Grand Slam-döntőjét.

Price mindent megtett azért, hogy kizökkentse Andersont, végig szövegelt, a saját kiszállói után pedig harsányan ünnepeltette magát. A célját elérte, a skót játékos egy kicsit meglökte őt, ami már egészen kirívó és durva tettnek számít a dartsban. Végül nem Andersont, hanem Price-t büntették meg súlyosabban: 10 ezer fontra és felfüggesztett eltiltásra. Ezek után aligha számíthat majd a londoni közönség biztatására.

A világbajnok utolsó dobása

Az indulók közt öt korábbi világbajnok is van: Michael van Gerwen, Rob Cross, Gary Anderson, Adrian Lewis és Raymond van Barneveld. Utóbbinak az idei a pályafutása búcsúszezonja, és ez a világbajnokság lesz az utolsó versenye. A Barney becenevű holland 2007-ben nyerte meg a PDC-világbajnokságát, és az ő nevéhez fűződik a PDC-vb-k történetének első kilencnyilasa is, amit 2009-ben dobott.

A sportág egyik legkedveltebb alakja már korábban bejelentette, hogy az idei vb után, 52 évesen visszavonul a versenyszerű játéktól. Aztán tavasszal minden dartsrajongót váratlanul ért az a hír, hogy Van Barneveld azonnal visszavonul. Egy Van Gerwentől elszenvedett vereség után, megtörten úgy nyilatkozott:

Meghoztam a döntésemet, végeztem. Nem akarok több a fájdalmat. Jó látni, hogy mindenki szeret, de halvány fogalmuk sincs, hogy min megyek keresztül. Minden egyes héten fájdalmaim voltak az utóbbi három, négy évben. Soha nem volt olyan érzésem – azon kívül, amikor Michael van Gerwennel megnyertük a világkupát – hogy „gyerünk, Ray, térj vissza!".

– utalt a kettes típusú cukorbetegégésre, ami a játékára és eredményeire is rányomta a bélyegét az utóbbi időben.

Azonban másnap egy még váratlanabb bejelentést tett van Barneveld: kialudta magát, átgondolta a helyzetet, és úgy döntött, hogy mégis csak játszani szeretne tovább – a szurkolók, és főleg a szponzorai nagy örömére. A világbajnokságon majd Daryn Young ellen kezd, akit ha legyőz, akkor a honfitársa, Jeffrey de Zwaan következik a második körben.

A dartsvilágbajnokságot Magyarországon a Sport TV közvetíti.

PDC-dartsvilágbajnokság, 1. nap

  • Jelle Klaasen (holland) – Kevin Burness (északír)
  • Kim Huybrechts (belga) – Geert Nentjes (holland)
  • Luke Humphries (angol) – Devon Petersen (dél-afrikai)
  • Michael van Gerwen (holland) – Jelle Klaasen vagy Kevin Burness