L. Simon a leállított velencei uszodaépítésről: Nem értek egyet az új polgármester lépésével

2019.12.19. 18:39

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Velence új polgármesterének jelzése után az építésfelügyeleti hatóság megtiltotta a velencei uszoda kivitelezésének folytatását. A Velence Plus Kft., a létesítmény építtető vitatja a felfüggesztés jogosságát, a térség fideszes országgyűlési képviselője pedig nem ért egyet a polgármester döntésével, írja az MTI.

A dolog előzménye, hogy a település új városvezetése betekintést kért a helyi uszodaépítés irataiba, kérték a többi közt a beruházás helyszínéül szolgáló földterületre vonatkozó tulajdonosi hozzájárulást. Ezt a hozzájárulást többszöri levélváltás után sem kapták meg, de még a polgármesteri hivatalban sem találták.

Ezután hatósághoz fordultak, akik szemlét tartottak, majd egy olyan papírt kaptak tulajdonosi hozzájárulás gyanánt, amin sem fejléc, sem iktató szám, sem pecsét nem volt, de a dátum alapján kideríthetően nem is volt napirenden aznap a képviselő-testületben a tulajdonosi hozzájárulás kiadása.

László Csaba, az építtető Velence Plus Kft. ügyvezetője a cég honlapján közzétett nyilatkozatában azt írta: a társaság vitatja az építkezés felfüggesztésének jogosságát. Velence képviselő-testülete már 2015 októberében és 2017 áprilisában is azzal a céllal bocsátotta rendelkezésre a beruházás helyszínéül szolgáló telket, hogy azon uszoda épüljön, "és ennek érdekében adta hozzájárulását a telek tulajdonosaként" - írta.

A július 4-ei képviselő-testületi ülésen felhatalmazták az akkori polgármestert, hogy a társaság taggyűlésén úgy döntsön, hogy a Velence Plus Kft. ügyvezetőjét hatalmazzák fel az uszoda építésére vonatkozó szerződés megkötésére, valamint a szükséges jognyilatkozatok megtételére - írta, és hozzátette, az uszoda építésére megkötött kivitelezési szerződésnek a jogszabályok szerint kötelező melléklete a kivitelezés megkezdéséhez hozzájáruló tulajdonosi nyilatkozat, a képviselő-testület ezt támogatta is.

László Csaba szerint ha Velence jelenlegi polgármestere meg akarja építeni az uszodát, akkor nem a kormányhivatalhoz fordul, hanem "kiadott volna egy új, bélyegzővel ellátott hozzájárulást". Az ügyvezető ezért arra kérte Gerhard Ákost, hogy "változtasson az álláspontján", és támogassa a beruházás megvalósulását.

L. Simon László (Fidesz) országgyűlési képviselő csütörtöki közleményében úgy fogalmazott:

bár nem ért egyet a velencei polgármester lépésével, de tiszteletben tartja döntését.

A kormánypárti politikus az uszoda építését közérdeknek nevezte, és kiemelte: a Velencei-tó környékén nincs olyan egész évben használható fedett uszoda, ahova a környéken élő több tízezer ember beírathatná gyerekeit úszótanfolyamra, és ahol az ott élők sportolhatnak.

Augusztusban írtuk, hogy hatalmas projektbe vágott Velence önkormányzata, ami a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) szabványainak is megfelelő komplexumot épít a Velencei-tó partján. Az úszóközpontban négy medence, ötszáz fős lelátó és ezerfős öltözői kapacitás lesz. De önmagában nem is a projekt elkezdése az érdekes, hanem az, hogy

A 4-5 MILLIÁRDOS PROJEKTRE NINCS PÉNZE AZ ÉVI 2,2 MILLIÁRD FORINTBÓL GAZDÁLKODÓ ÖNKORMÁNYZATNAK.

Mindezek ellenére az építkezés akkor elindult.