Véget ért a darts-vb csodája, Fallon Sherrock kiesett

2019.12.27. 17:59 Módosítva: 2019.12.27. 18:04

Véget ért a dartsvilágbajnokság legnagyobb szenzációjának, Fallon Sherrocknak a története az idei vb-n. Ted Evetts és Mensur Suljovic legyőzése után Chris Dobey már túl nagy falat volt neki a harmadik fordulóban. Annak ellenére, hogy Sherrock 4-2-re veszített, az eddig szereplésével már így is történelmet írt a darts-vb-n, és új távlatokat nyitott a női dartsosok előtt.

A háromnapos karácsonyi szünet után pénteken folytatódott a 2020-as PDC-dartsvilágbajnokság. A torna 12. játéknapján a három délutáni meccs közül a legnagyobb érdeklődés egyértelműen Fallon Sherrcok és Chris Dobey összecsapását övezte.

Az Alexandra Palace közönsége teljes mértékben Sherrockot támogatta, akit a mérkőzés előtt úgy konferáltak fel, mint a darts új királynőjét.

Sherrock az első szettet 3-1-re nyert meg, ami csak még tovább fokozta a hangulatot. A négy leg során Sherrock három 180-ast is dobott, a három kiszállóját pedig öt dobásból teljesítette. A második szettet, ha nehezen is, de Dobey nyerte meg 3-2-re, amivel kiegyenlített, (1-1). A harmadik szett szinte az első ismétlése volt (3-1), Sherrock kíméletlenül használta ki Dobey elrontott kiszállóit, és még 142-es kiszállóval is sikerült leget nyernie.

A negyedik szettől azonban Sherrock átlaga visszaesett, miközben Dobey emelni tudott a játéka színvonalán. A negyedik szettet 3-0-ra, az ötödiket pedig 3-1-re nyerte meg, amire Sherrcok már nem tudott válaszolni. A döntő hatodik szettben már száz feletti volt Dobey átlaga, és a kiszállóin is jelentősen javítani tudot, így ezt is 3-0-ra nyerte meg, összeséségben pedig 4-2-re nyert Sherrock ellen.

Dobey következő ellenfele az a Glen Durrant lesz, aki a hatszettes meccsen, 4-2-re nyert a hatodik helyen kiemelt északír, Daryl Gurney ellen. Durrant korábban a másik nagy darts-szervezet, a BDO-világbajnokságain indult, amit az elmúlt három évben meg is nyert. Az idén már a PDC-versenyeken induló Durrantnak a mostani az első PDC-világbajnoksága, ahol Gurney legyezősével máris bejelentkezett a végső győzelemre is esélyes versenyzők közé.

A már veteránnak számító, a 14. helyen kiemelt 50 éves ausztrál dartsos, Simon Whitlock a régi játékát idézte Mervyn King elleni, harmadik fordulós meccsen. Pedig nem így indult az ausztrál számára a mérkőzés, az első öt leget King könnyedén nyerte, és csak egy leg megnyerésére volt attól, hogy a második szettet is megnyerje. Ekkor azonban Whitlock elvette King kezdését, sőt, a szettet is sikerült megnyernie, amivel egyenlített is (1-1). A nagy leolvadás teljesen kizökkentette Kinget, aki ettől kezdve többnyire csak üldözte a nagyon összeszedetten játszó Whitlockot, aki a negyedik szettet például egy remek, 148-as kiszállóval nyerte meg.

Az ausztrál végül 4-1-re győzött, és bejutott a negyedik fordulóba, ahol a Gerwyn Price-John Henderson-meccs győztesével találkozik majd. Whitlock 2010-ben még világbajnoki döntőt is játszott, azonban 2015 óta a második fordulónál tovább egyszer sem jutott a világbajnokságokon.

PDC-dartsvilágbajnokság, London, 12. nap

3. forduló:

  • Simon Whitlock (ausztrál, 14.) (90.94)–Mervy King (angol, 19.) (89.51) 4:1
  • Daryl Gurney (északír, 6.) (96.84)–Glen Durrant (angol, 27.) (97.94) 2:4
  • Fallon Sherrock (angol) (90.45)–Chris Dobey (angol, 22.) (101.09) 2:4

később játsszák:

3. forduló:

  • Gerwyn Price (walesi, 3.)–John Henderson (skót, 30.)

4. forduló:

  • Gary Anderson (skót, 5.)–Nathan Aspinall (angol, 12.)
  • Michael van Gerwen (holland, 1.)–Stephen Bunting (angol, 17.)