A magyar parasportolók is jól járhatnak az oroszok kizárásával

2019.12.29. 14:43

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke arra számít, hogy az orosz sportolók kizárásával több kvóta juthat a magyar paralimpiai sportolóknak, írja az MTI. Jelen állás szerint 11 magyar sportolónak van kvótája a 2020-as tokiói paralimpiára, de több sportágban még javában zajlanak a küzdelmek az indulási jogokért. 

Az oroszok eltiltása viszont felboríthatja a kvótaszámítások rendszerét, erre a 2016-os riói olimpia előtt is volt példa, és akkor a magyarok is kaptak az újraosztott kvótákból, mondta az MPB elnöke.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nemrég úgy döntött, az orosz sportolók nemzeti válogatottként négy évig nem vehetnek majd részt a jelentős nemzetközi versenyeken, így az olimpiákon sem, mivel bizonyítottnak látta, hogy manipulálták az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) moszkvai laboratóriumának eredményeit. (Ugyanakkor azok, akik bizonyítani tudják, hogy tisztán készülnek, semlegesként ott lehetnek a nagy versenyeken.)

Arról is beszélt az MPB elnöke, hogy milyen elvárásokkal vágnak neki a következő paralimpiának.  Szomorú lenne, ha a magyar sportolók nem nyernének legalább négy aranyérmet Tokióban, arra kevés esélyt lát, hogy megdöntsék a korábbi rekordot, amikor a magyar csapat 24 érmet szerzett. Azt viszont elképzelhetőnek tartja, hogy többet szerezzenek, mint Rióban: akkor 18 érmet nyertek a magyar paralimpikonok. Nem csak az eredményeket tartja fontosnak, hanem azt is, hogy minél több sportágban legyen magyar induló, tette hozzá. 

Rióban hat sportágban szereztünk érmet és kilencben pontot. Szeretném, ha ez is több lenne: nem hat, hanem hét, és nem kilenc, hanem tíz, vagy tizenegy.