Először dartsvilágbajnok a skót punk, Peter Wright

GettyImages-1197010692
2020.01.01. 22:43
Hajszállal jobb átlagot produkált a vb-döntőben a címvédő holland Michael van Gerwen, de a legek befejezéseit sokkal jobban bírta mentálisan Peter Wright, így ő nyert, és világbajnok lett.

2014 után találkozott ismét a PDC dartsvilágbajnokság döntőjében a holland Michael van Gerwen és a skót Peter Wright. Előbbi az első, utóbbi a hetedik kiemelt volt a torna előtt. 

A hat évvel ezelőtti döntőben 7-4-re a holland nyert, aki most címvédőként érkezett, és ugyan már háromszor nyert vb-döntőt, címvédőként még egyszer sem sikerült neki. Nem árulunk el nagy titkot, ezúttal sem.

A skót Wright megnyerte az első két szettet, stabilan dobott, különösen a fontos pillanatokban, a legek végén. A következő két szettben Michael van Gerwen emelt játéka színvonalán és hatékonyságán, és máris 2-2 lett. Ekkor is érezni lehetett azonban, hogy most nem hozta azt a gyorsan és pontosan célzó robotformát, ami az utóbbi években jellemezte.

GettyImages-1196998551
Fotó: Alex Davidson/Getty Images Hungary

A következő két szett megint a skóté lett, a hetedik szettben volt egy kisebb megingása, azt kihasználta Van Gerwen (4-3). Akkor még nem tudtuk, hogy a hollandnak az volt az utolsó fellángolása. A nyolcadik szettben ugyan megvolt az esélye van Gerwennek, de kihagyta. Így az egyenlítés elmaradt,

A következő három szett Wrighté lett, amivel világbajnok lett.

A nyolcadik és kilencedik szettben is 3-2 volt a legek aránya. Volt egy eset, amikor van Gerwen hat nyilat rontott, így adott esélyt riválisának. 

A hollandnak volt esélye a kuriózumnak számító 9 nyilas legre a tizedik szettben, mert az első hetet egyaránt a tripla húszba dobta, egyet pedig a tripla 19-be. Az utolsó dobás azonban a sima tizenkettesbe ment. A tizedik nyíllal végül befejezte a leget - 1-1-re módosította az állást -, de neki ennyi vigasz maradt, mert a következő két leget vitte a skót.

Egészen pontosan így fejezte be a meccset.

A kiszálló dobásoknál Wright sokkal magabiztosabbnak látszott, és a legtöbbször nem is remegett meg a keze a fináléban.

  • Peter Wright (102,79) -Michael van Gerwen (102,88) 7-3 

A 49 éves Wright sikeréért 500 ezer fontot kap, de neki fontosabb, hogy ott lehet a mezén a világbajnoknak járó csillag. Nem olyan régen még az is megfordult a fejében, hogy visszavonul.

Wright nyögvenyelősen kezdte a tornát még tavaly, a Fülöp-szigeteki Malicdem ellen az utolsó pillanatban nyerte meg a meccset. A harmadik fordulóban a japán Asada jobb átlagot produkált nála, de így is továbbjutott. A holland Jeffrey de Zwaant is csak 4-3-ra verte.

(Borítókép: Peter Wright a győzelmi trófeával. Fotó: Alex Davidson / Getty Images Hungary)