Súlyemelők: Hamisak és alaptalanok a vádak

2020.01.06. 19:11 Módosítva: 2020.01.06. 21:07

Visszautasítja az ARD korrupcióról és doppingügyekről szóló vádjait a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF), áll a szervezet hétfő este kiadott közleményében, ami a német állami televízióban leadott dokumentumfilmben megfogalmazott állításokra reagált.

Ezeket főként a múltra vonatkozó ügyekként említi a közlemény, ami szerint a vádak részben hamisnak, részben alaptalannak bizonyultak.

Az IWF megdöbbent és elképedt a műsoron, mivel az sok csúsztatást, alaptalan vádat és torzított információt tartalmazott, valamint kategorikusan visszautasítja az IWF-fel szembeni bizonyítatlan és nagyon súlyos vádakat

– írják, hozzátéve, hogy az IWF mindenkor a WADA-kódnak megfelelően működött, és jelenleg is működik. Doppingellenes programja progresszív és kiterjedt, amelyet folyamatosan fejlesztett és magasabb szintre emelt, ezen belül kreatív és úttörő intézkedéseket hozott.

A későbbiekre konkrét tényekkel, információkkal szolgáló, kimerítő választ ígérő szövetség cáfolja, hogy bármennyi pénz hiányozna, hogy az elnök és a főtitkár-pénztáros nem a szervezet alapszabályainak megfelelően járt volna el, és hogy az olimpiai tv-bevételekkel probléma lenne, ahogy azt is visszautasítják, hogy bármikor probléma vagy manipuláció lett volna a sportolók doppingellenőrzésével.

A vasárnap adásba került Titkos dopping – az emelők ura című ARD-dokumentumfilm szerint az IWF-et vezető Aján Tamás ellen korrupciós ügyek miatt indulhat büntetőeljárás , illetve dokumentumokra hivatkozva azt állították, hogy a súlyemelésben szisztematikus doppingolás folyik az IWF tudtával. A filmben az is szerepelt, hogy 2008 és 2017 között olimpián és világbajnokságon érmes súlyemelők csaknem felét nem ellenőrizték a felkészülési időszakban, edzőtáborban.