A NOB szerint komoly és aggasztó a súlyemelők elleni vád

2020.01.06. 17:33 Módosítva: 2020.01.06. 20:36

A Nemzetközi Olimpiai Szövetség is reagált az ARD német közszolgálati televíziós csatorna által kirobbantott, az Aján Tamás által vezetett Nemzetközi Súlyemelő Szövetséget (IWF) érintő doppingbotrányra, magyarázatot várva a „komoly és aggasztó vádakra”, és felvetették, hogy a doppinggyanúba keveredett sportolók ne vehessenek részt az olimpián.

Az ARD csatorna dokumentumfilmje szerint korrupciós ügyek miatt indulhat büntetőeljárás a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnökével, Aján Tamással szemben. Azt is állították dokumentumokra hivatkozva, hogy a súlyemelésben szisztematikus doppingolás folyik az IWF tudtával. A filmben az is szerepelt, hogy 2008 és 2017 között olimpián és világbajnokságon érmes súlyemelők csaknem felét nem ellenőrizték a felkészülési időszakban, edzőtáborban.

A vádak kapcsán megjegyezték, hogy a doppingszabályok betartatásáért kizárólag a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) felelős. „A NOB teljes mértékben megbízik a WADA működésében, és elvárja, hogy az IWF egyszer s mindenkorra tisztázza magát a vádak alól. A NOB a WADA-hoz fordul annak érdekében, hogy minden személy távol maradjon az olimpiától, aki érintett a doppingkódex elleni állítólagos vétségekben” – idézi az MTI a NOB közleményét, ami ugyanakkor visszautasította a Titkos dopping – az emelők ura című filmben elhangzott állítást, amely szerint a NOB is birtokában van a legtöbb olyan dokumentumnak, amelyeken a műsor alapszik.

A vádakra válaszul a NOB felállított egy fegyelmi bizottságot, amely kivizsgálja a 2012-es londoni olimpián bronzérmes Rattikan Gulnoi beismerő vallomásának következményeit. A 26 éves thaiföldi súlyemelő azt állította, hogy 18 éves kora óta tiltott teljesítményfokozókat kapott.