Aján: Egyszerűen nem igaz, hogy milliók tűnnek el a súlyemelésben

2020.01.09. 19:39

Az IWF fenntartja magának a jogot, hogy jogi lépéseket tegyen mindenki ellen, aki valótlanságokat állít vagy rágalmaz - szögezte le Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöke az MTI-nek adott csütörtöki nyilatkozatában, amellyel az ARD német televízió vasárnap bemutatott filmjének vádjaira reagált.

„Az ARD eleve úgy emlegeti a súlyemelést, mint olyan sportot, ahol milliók tűnnek el - ez egyszerűen nem igaz"– mondta Aján, akit öt és fél millió dollár eltüntetésével vádoltak meg.

Az IWF-elnök azt mondta, tíz éve is ezzel vádolták, de dokumentumokkal tisztázta magát. „Azt is ki kell emelni, hogy valóban két bankszámlánk van, de egyik sem titkos. Erről az elnökség minden tagjának tudomása volt. A mindenkori főtitkár-pénztárossal együtt vagyunk az aláírók, és további három alelnöknek van aláírási jog leadva a banknál."

Aján szerint nincs egyszemélyes irányítás az IWF-nél, demokratikus alapon működik. 

„Téves az ARD-nek az az állítása is, hogy a doppingvizsgálatokra vonatkozó dokumentáció az IWF elnökének kezében van. Ez korábban az antidopping-bizottság hatáskörébe tartozott, jelenleg pedig az ITA, a Nemzetközi Tesztelési Ügynökség az illetékes.

Aján cáfolja azt is, hogy a grúz Lasa Talahadze nem esett át doppingellenőrzésen a riói olimpia előtt, ahol aztán aranyérmet nyert. Az elnök azt mondta, hogy 2015-ben kétszer, 2016-ban ötször volt versenyen kívüli ellenőrzése a grúz emelőnek. 

„A thai olimpiai bajnok versenyzővel készült rejtett kamerás felvétel nyomán azonnal felszólítottuk a thai szövetséget az ügy kivizsgálására és szintén azonnal felajánlottuk az IWF teljes közreműködését a NOB erre létrehozott fegyelmi bizottságának. Itt azt szeretném megjegyezni, hogy bár az ARD módszerei elítélendők, a riportalany szavai az államilag támogatott gyerekdoppingolásról még sokkal súlyosabbak. Ezért ennek feltárása nagyon fontos a súlyemelés számára" – mondta az IWF-elnök.

Aján azt elismerte, hogy doppingbüntetéseket készpénzben is kifizethettek, de ennek megalapozott oka volt állítása szerint.

„Igen, voltak és máig vannak olyan országok - például Irán, Üzbegisztán, Ukrajna vagy Türkmenisztán -, ahonnan nem lehetséges vagy egyenesen tilos valuta banki átutalása. Tehát a készpénzes fizetés egy legális opció, amelyről átvételi elismervényt ad az IWF, és az összeg az IWF bankszámlájára kerül, lekönyvelve. Ezeket a befizetéseket és a könyvelést az IWF világszerte ismert független, svájci auditora, a KPMG rendszeresen ellenőrzi."