Ezerötszáz államilag finanszírozott doppingtesztet tervez idén a MOB

2020.01.09. 09:12

Többek között a doppingvizsgálatok felosztásáról is tárgyalt idei első ülésén a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöksége. 

Fábián László sportigazgató ismertette, hogy az Emmi sportért felelős államtitkársága 2020-ra 1500 államilag finanszírozott doppingvizsgálatot tervez – írja a MOB weboldalán a szerdai eseményről. 

A vizsgálatokra vonatkozó előterjesztés tartalmazza, hogy a MOB közgyűlésének november 30-án hozott döntése értelmében az ifjúsági téli olimpián, valamint a felnőtt nyári olimpián induló versenyzők csak az előírt negatív doppingvizsgálat teljesítése esetén vehetnek részt a játékokon. 

A MOB 2020-ra 1100 mintavétel felosztását javasolja az olimpiai sportágak számára, ebből 535 mintavétel konkrétan az idei – felnőtt és ifjúsági – olimpiai eseményekhez köthető. 

Tekintettel a 2021-es téli és nyári EYOF versenyeire, már idén szükséges 65 vizsgálat elvégzése az eseményekre készülő versenyzők számára is. Az előző évek mintájára a fennmaradó 500 doppingvizsgálatot az olimpiai sportágak között osztják fel a sportág jellege és az évi feladatok függvényében. 

A Gerevich Aladár-sportösztöndíj tekintetében, valamint a versenysport és olimpiai felkészülés szakmai támogatásának felosztásánál alapelv volt – az olimpia évére és az olimpiai kvalifikációk miatt –, hogy egyik sportág sem járhat rosszabbul, mint 2019-ben. Orendi Mihály alelnök arról tájékoztatott, hogy a MOB sportszakmai bizottságában egyetértés van arról, hogy ennyi pénz még nem volt a magyar sportban.