Nem indulhat versenyeken Wilson Kipsang, a maratonfutás egyik legismertebb alakja

2020.01.10. 19:04 Módosítva: 2020.01.10. 20:32

Határozatlan időre felfüggesztették Wilson Kipsang kenyai futót, mert doppinggyanúba keveredett - írj a BBC. A 37 éves sportoló addig nem indulhat versenyeken, amíg nem tudja tisztázni magát.

Kapcsolódó

Világrekordot akarsz? Fuss Berlinben!

A férfiak eddig az összes hivatalos maratoni csúcsot ott futották. Sík pálya és pénz kell a sikerhez.

A futónak amiatt kell tisztáznia magát, mert nem jelent meg legalább egy doppingellenőrzésen, valamint az is felmerült, hogy babrált a vizsgált mintákkal.

Egy év alatt három hiba, legyen szó elmaradt ellenőrzésről, vagy megpiszkált mintákról, automatikus eltiltást von maga után.

Kipsangot még nem tiltották el, de addig sem versenyezhet, amíg nem tisztázódik a helyzete. A dopping elleni harc jegyében a futóknak minden napjukra meg kell adniuk, hogy egy egyórás időablakban, pontosan hol kérhetnek tőlük véletlenszerű ellenőrzést. Legalább egy ilyen alkalmat mulasztott el Kipsang.

Kapcsolódó

Muszáj lenne világcsúcsba hajszolniuk egymást

Ritkán jön össze olyan mezőny, mint a Berlin Maratonon. A három kivételes képességű futó bármelyike rekordot dönthet, 2:02 alá is kerülhet. Kérdés, hogy mit tudnak a nyulak?

Az egykori világcsúcstartó kenyai futó a hatodik leggyorsabb maratonistának számít, a 2012-es londoni olimpián bronzérmet szerzett, kétszer megnyerte a londoni maratont, egyszer a berlinit, egyszer a New York-it és egyszer a tokióit is. A legjobb idejét a 2016-os berlini maratonon érte el, 2 óra 3 perc 13 másodperc alatt futotta le a távot.