Aján Tamásék válságülést tartanak a doppingvádak miatt

2020.01.19. 16:09

Válságülést tart a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) vezetősége szerdán Dohában, reagálva az ARD német közszolgálati televíziós csatorna két hete bemutatott dokumentumfilmjére, írja MTI.

A „Titkos dopping - az emelők ura" című filmben az ARD dokumentumokra hivatkozva arról számolt be, hogy a súlyemelésben szisztematikus doppingolás folyik az IWF tudtával, emellett korrupciós ügyek miatt büntetőeljárás indulhat Aján Tamás IWF-elnök ellen.

Richard Pound, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) korábbi vezetője vasárnapi nyilatkozatában az IWF felfüggesztését javasolta.

„A tények ismeretében az egyik logikus válasz az lehet, hogy a súlyemelés egyelőre rövid távon kikerül az olimpiai programból, és mindaddig felfüggesztik a szervezet működését, amíg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság számára bebizonyosodik, hogy megfelel az olimpiai értékeknek" - mondta az ARD-nek a kanadai sportdiplomata, aki maga is a NOB tagja.

Makszim Agapitov, az orosz tagszövetség elnöke - aki az IWF végrehajtó bizottságában is dolgozik – Aján Tamás lemondását követelte.

„Etikai okokból le kell mondania, és magára kell vállalnia a felelősséget. A súlyemelésben végbemenő változásokat a vezetésnél kell elkezdeni" – közölte Agapitov.

Pound vasárnapi nyilatkozatára reagálva az IWF kifejtette, hogy „[p]énzügyekben tíz évvel ezelőtt már pont ugyanezt a vádat hozták fel Aján Tamás ellen: akkor az IWF elnökségének bemutatott dokumentumokkal bizonyítást nyert, hogy a szóban forgó összeg nem hiányzott az IWF pénzéből. Erről a NOB teljeskörű tájékoztatást kapott. Az IWF-nek hivatalos bankszámlája van Svájcban, és erről az elnökség minden tagjának mindenkor tudomása volt.” Hozzátették azt is, hogy Pound feltételes módban beszélt az IWF felfüggesztéséről, arra az esetre nézve, ha igaznak bizonyulnak a tények – amiket az IWF tagad.

Az ARD filmje szerint a 2008 és 2017 között olimpián és világbajnokságon érmes súlyemelők csaknem felét nem ellenőrizték a felkészülési időszakban, edzőtáborban.

A Német Súlyemelő Szövetség elnöke, Christian Baumgartner és Antonio Urso, az Európai Súlyemelő Szövetség olasz elnöke pénzügyi szabálytalanságokról is beszélt a műsorban. Baumgartner szerint Aján Tamás évtizedek során felépített egy rendszert, amely lehetővé tette a doppingolás eltitkolását. A 80 éves magyar sportdiplomata 1976 és 2000 között főtitkára volt az IWF-nek, azóta pedig az elnöke.

Az ARD beszámolt két svájci bankszámláról is, amelyekre 1992-től 23 millió dollár érkezett, ez az összeg nem szerepelt az IWF mérlegében - Urso évek óta állítja, hogy a NOB-tól érkező pénz egy része itt landolt. Az olasz sportvezető szerint a számlák felett egyedül Aján Tamás rendelkezett, és 5,5 millió dollár sorsa tisztázatlan.