Negyvennégy éves pingpongost hívtak be a női válogatottba

2020.01.21. 12:51

Szerdán kezdődik Portugáliában az asztaliteniszezők csapat olimpiai kvalifikációs versenye, amelyen mindkét nemnél kilenc kvótát osztanak. A magyaroknak leginkább a nőknél van esélyük kvótát szerezni, azzal együtt is, hogy ezúttal az utóbbi évtized legjobb hazai játékosa, a várandós Póta Georgina nélkül állnak asztalhoz, írja az MTI.

Fazekas Mária
Fazekas Mária
Fotó: Magyar Asztalitenisz Szövetség / Facebook

Bátorfi Zoltán, a nők szövetségi kapitánya a rutinos, 44 éves Fazekas Máriát hívta be Póta helyére. Szerinte a Budaörs játékosa - aki 2005-ben lemondta a válogatottságot - meglepheti az ellenfeleket, ráadásul párosban is remek teljesítményre képes, így az olimpiai lebonyolítású tornán, ahol egy párosmeccsel kezdődnek a párharcok, nagy hasznát vehetik.

Rajta kívül Pergel Szandra, Madarász Dóra, Nagyváradi Mercédesz és Hartbrich Leonie alkotja a hetedik helyen kiemelt magyar női csapatot, amely az első fordulóban Horvátországgal játszik, majd a portugál-szlovák csata továbbjutója lehet az ellenfele.

A Porto melletti Gondomarban 34 férfi és 30 női csapat küzd meg a kvótákért. A résztvevőket nyolc csoportba sorsolták, ezekben negyeddöntő-elődöntő-döntő rendszerben rendezik a összecsapásokat, s a nyolc csoportgyőztes kvótát szerez. A kilencedik tokiói indulási jog a verseny második szakaszában, a vigaszágon talál gazdára, ezen a nyolc csoport fináléjának vesztesei vehetnek részt, és itt csak a végső győztes örülhet.

A magyar férfiválogatott - Majoros Bence, Ecseki Nándor, Szudi Ádám és Lakatos Tamás - a veterán Vlagyimir Szamszonovot is felvonultató fehéroroszok ellen kezd, majd továbbjutás esetén a spanyol-svéd párharc győztesével küzdhet meg a kvótáért - a papírforma alapján a harmadik kiemelt svédekkel.

A magyar női válogatott szerdán, a férfi pedig csütörtökön kezd a portugáliai tornán.

A gondomari csapatselejtező vasárnapig tart. A tokiói olimpián a férfi és női csapatversenyben is 16 válogatott vehet részt, eddig, a kontinentális tornákról mindkét nemnél ugyanazok az országok szereztek kvalifikációt, Németország, Egyiptom, Kína, az Egyesült Államok, Brazília, Ausztrália és a házigazda jogán Japán. A csapatkvótás országok az egyéni versenyben is indíthatnak két játékost az olimpián.  • Tippek
  • Biztosítás