Géza
1 °C
16 °C

MLSZ: 2018-ban valójában nem 3,3 millió forint volt a focisták átlagkeresete

2020.01.22. 20:03

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szerint a hazai sajtó "tévesen, utánajárás és ellenőrzés nélkül érthetetlenül" eltúlozta az NBI-ben szereplő futballisták átlagos fizetésére vonatkozó, az európai szövetség (UEFA) által készített 2018-as üzleti jelentéséből kiderülő adatokat, melyek azt mutatják, hogy 

  • egy magyar első osztályú futballklub átlagban 5,3 millió eurót, azaz 1,7 milliárd forintot költött el, ezzel az NB1 a 21. legjobban fizetett bajnokságnak számít Európában.
  • És ha azt vesszük, hogy egyesület átlagosan 33 játékost foglalkoztat, az jön ki, hogy bruttó 3,3 millió forintot keresett egy hónap alatt egy NB I.-es futballista – ami 2018-ban a nemzeti átlagkeresetnek épp a tízszerese volt.

Az MLSZ a szerdai közleményében kiemelte, hogy az UEFA 14. alkalommal tette közzé az európai labdarúgás összesített számadatait tartalmazó, úgynevezett Benchmark Riportot, csakhogy a magyar média az UEFA-ra hivatkozva "eltúlzott bérekkel irritálta a közvéleményt":

A rendkívül alapos, értékes és hasznos szakmai anyagnak a hazai sajtóban történt megidézése, felhasználása sajnálatos módon a legtöbb helyen jelentős tévedéseket, csúsztatásokat tartalmaz.

Az MLSZ szerint a 2018/19-es évadban az NBI-es csapatoknál a ténylegesen játékosoknak fizetett átlagos alapbér havi bruttó 1,63 millió forint volt (ami egyébként nem ugyanaz, mint az UEFA-jelentés alapján kiszámolt havi jövedelem).

Az MLSZ közleményében az eredeti UEFA-anyag áttekintését javasolja azoknak, "akik szeretnék megismerni az európai futball adatait, összehasonlító trendjeit, gazdasági hátterét és alakulását", egyúttal emlékeztetett rá, hogy az UEFA a klubokat működtető gazdasági társaságok nyilvános beszámolói alapján állítja össze saját tanulmányát.

Ezen beszámolók illetve adatok a hazai újságírók, sportszakemberek és érdeklődők számára is elérhetők, másrészt az MLSZ apparátusa szívesen rendelkezésre áll konzultációra az újságírók és önjelölt sportközgazdászok számára is, hogy elkerüljék téves adatok, következtetések közlését.