Rossz pendrive miatt akadt el újra a felcsúti taopénzek elszámolása

2020.01.23. 00:00 Módosítva: 2020.01.23. 00:00

A DK politikusai másfél hete jártak a Puskás Akadémiát működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnál, hogy megtudják, hogy mire költötték a hozzájuk tartozó cégek a taotámogatást a cégek. 

Az RTL riportjából kiderül, hogy a 2011-es indulás óta 275 milliárd forint taopénzt osztottak szét a futballklubok, aminek közel 10 százaléka, azaz 25 milliárd forint a felcsúti alapítványhoz folyt be, akik az elmúlt 9 évben nem nagyon árulták el, hogy mire költötték a közpénznek számító összeget. 

2017 őszén jogerős bírósági ítélet mondta ki hogy át kell adni az alapítvány gazdálkodásáról szóló adatokat. Végrehajtót is küldtek, amire az alapítvány munkatársai egy pendrive-ot adtak, amin elvileg voltak a számlák. 1,5 évig nem történt semmi, majd 2019 márciusban összeférhetetlenségre hivatkozva leadta az ügyet az behajtó, és átvette a mostani behajtó. A pendrive azonban nem volt megnyitható, ezért visszaküldték Felcsútra, és két héten belül új felszólítást fognak küldeni, hogy adják át a számlákat. 

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója korábban azt mondta, hogy a törvényeket mindenkinek be kell tartania, és végre fogja a bíróság hajtani az ítéletet, ami eléggé döcögősen megy, ahogy a riportból is kiderül. A DK szerint az alapítvány törvényt sért. 

Az RTL megkereste a bírósági végrehajtói kar elnökét, hogy megtudják, hogy törvényes-e hogy évekbe telik egy bírósági ügy betartatása, de azt mondta, hogy mivel ő a mostani ügy végrehajtója, nem nyilatkozhat.