Megsérült az óceánon átkelő Rakonczay szörfdeszkája, veszélyben az expedíció

2020.01.29. 10:23

Megszakította expedícióját Rakonczay Gábor extrém sportoló, aki egy egyedi tervezésű SUP-pal, azaz álló evezéssel hajtott szörfdeszkával akar átkelni az Atlanti-óceánon, írja az MTI. Az előzetes tervek szerint a magyar sportoló 55-65 nap alatt teljesítené a Gran Canaria és Antigua szigete közti 5200 kilométeres távot. Hasonlóra még nem volt példa, Rakonczay lenne az első a világon, akinek ez sikerülhet. 

Csapata közleménye szerint Rakonczay  szombaton reggel indult el a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canaria déli részén fekvő Pasito Blanco kikötőjéből. 

Már az expedíció második napján problémái akadtak; először az erős szél hátráltatta, majd az éjszaka során egy nagyobb úszó tárgy csapódhatott a SUP aljának, a tőkesúly megsérült, víz szivárgott a járműbe.

Rakonczay ezért 160 kilométer megtétele után úgy döntött, hogy visszafordul a szárazföld felé. A megsérült SUP-ot Légrádi Márk vitorlázó hajója vontatta a Kanári-szigetekre.  Az expedíció folytatásáról a napokban dönt Rakonczay és csapata. 

Rakonczay először 2007-ben vállalkozott az Atlanti-óceán átevezésére, akkor egy kétkabinos hajóval indult útnak, majd 2012-ben már egyedül, a világon elsőként egy kenuval vágott neki az óceánnak. Rakonczay 2019-ben 44 napot gyalogolt, hogy a magyarok közül elsőként elérje a Déli-sarkot.