Csongor
0 °C
9 °C

Leállították a doppingellenőrzéseket Kínában a koronavírus miatt

2020.02.04. 10:30

Az új típusú koronavírus okozta tüdőgyulladásos járvány miatt a kínai doppingellenes ügynökség (CHINADA) átmenetileg felfüggeszti a sportolók tesztelését, írja az AFP-re hivatkozva a france24.com.

A Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITG) szerint elővigyázatosságból döntöttek a tesztek felfüggesztése mellett, nem akarják kockára tenni a sportolók és a doppingellenőrök egészségét. Amint lehetséges, újraindítják az ellenőrzéseket, addig megvizsgálják annak lehetőségét, hogy magáncégeket vonjanak be az ellenőrzések lefolytatására. 

A CHINADA tavaly több mint 15 ezer ellenőrzést hajtott végre, 2017-ben az összes  doppingellenes szervezet közül a kínaiak folytatták le a legtöbb tesztet. 

Az ITG mindenképpen szeretne megoldást találni a helyzetre, mivel az ellenőrzések felfüggesztésének komoly következményei lehetnek fél évvel a tokiói olimpia kezdete előtt. 

A koronavírus decemberben jelent meg a kínai Vuhan városában. Azóta 24 országot ért el a járvány, több mint 20 ezer embert fertőződött meg, a túlnyomó többségüket Kínában. Az ázsiai országon kívül csupán nagyjából 150 fertőzést jelentettek az egészségügyi hatóságok. A halálos áldozatok száma 400 felett van, Kína szárazföldi részén kívül két haláleset történt, egy a Fülöp-szigeteken, egy Hongkongban.

A járvány miatt több fontos sporteseményt töröltek Kínában.

  • Egy évvel elhalasztották az eredetileg március 13. és 15. között rendezendő fedett pályás atlétikai világbajnokságot. 
  • Törölték a Formula-E kínai futamát, amit március 21-én a Hajnan szigetén található 680 ezres Sanya városában tartottak volna.
  • A Kínai Labdarúgó Szövetség minden hazai rendezésű válogatott mérkőzést elhalasztott idén.
  • Új helyszínre került a női labdarúgó és a női kosárlabda olimpiai kvalifikációs torna. A női és a férfi bokszolók sem Kínában küzdenek meg az olimpiai kvótáért, hanem Jordániában.
  • Szintén törölték a február közepére kiírt első kínai futamokat az alpesisí-világkupában.