Tas, Anasztázia
1 °C
8 °C

Mohamed Aida a 2. legjobb itthon, mégis lemaradhat az olimpiáról

2020.02.24. 10:22

A női tőrválogatott kijutott az olimpiára, a hétvégi kazanyi világkupa után lezárták a nemzetek rangsorát. A nagy rivális lengyelek a harmadik helyért vívtak a franciákkal, de az utolsó csörtében előnyről kikaptak. Ha Lengyelország bronzérmes, akkor a magyarok lemaradtak volna Tokióról. A franciák győzelme viszont megnyitotta az utat a Kazanyban hatodik helyen végző csapatnak.

"Nem lehet szavakkal leírni, mi játszódott le bennünk. Sose szurkolok azért, hogy valaki kikapjon, most mégis ezt kellett tennünk"

- érzékeltette Kreiss Fanni a szövetség honlapján, milyen lelkiállapotban voltak.

  • A nyolc tokiói résztvevő: Oroszország, Olaszország, Franciaország, Egyesült Államok, Japán, Kanada, Magyarország, Korea. 

A világranglistán a második legjobban helyezett magyar, Mohamed Aida ezúttal sem volt a csapatban, bár az egyéni versenyben a hatodik helyen végzett. 43 évesen ez kiemelkedő teljesítmény, a hetedik olimpiája lehetne Tokióban. Már 1996-ban, Atlantában részt vett, 1993-ban már vb-ezüstérmes volt.  

Íme a magyar csapat tagjainak ranglistás helyezése:

  • Kreiss Fanni 21., Mohamed Aida 28., Kondricz Kata 57., Lupkovics Dóra 76., Pásztor Flóra 92.

A kapitány, Feczer Viktor a hazai világbajnokság óta jegeli Mohamedet, és a szabály azt mondja ki, a ranglista legjobbjának ott kell lennie a csapatban, minden más szubjektív. Vagyis a szakember lemondhat róla, hacsak a hátralévő versenyeken Mohamed nem lesz a legjobb magyar.

Mohamed 2008-ban remek vívással hozta fel a csapatot az Egyesült Államokkal szemben, 14-2-re verte az amerikai Smartot, de a válogatott kikapott, és nem jutott olimpiai döntőbe, az olaszokkal szemben pedig az érem is elúszott.

Gerevich Aladár jutott el a magyarok közül a legtöbb olimpiára, hatszor szerepelt, ezt a rekordot dönthetné meg Mohamed.