Aján Tamás lemondott a tiszteletbeli NOB-tagságáról

2020.03.03. 23:12 Módosítva: 2020.03.04. 08:32

Továbbra is tagadja az ellene felhozott vádakat Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöke, de ennek ellenére lemondott tiszteletbeli tagságáról a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban (NOB), hogy ne árnyékolja be a sportág olimpiai felkészülését. A végrehajtó bizottság elfogadta a lemondást – írja az MTI.

A NOB honlapján megjelent keddi közlemény szerint Aján továbbra is ártatlannak vallja magát, de szavai szerint

rá kellett jönnie, hogy ezek a vádak beárnyékolják szeretett sportága olimpiai felkészülését és versenyét, ezért lemondásával szeretné megvédeni sportága hírnevét és az olimpiai mozgalmat.

A NOB közleményében köszönetét és megbecsülését fejezte ki Aján Tamásnak ezért a gesztusáért, illetve megköszönte hosszú éven át tett szolgálatait. Aján egyébként január végén 90 napra az IWF-ben is feladta az elnöki posztját, és ideiglenesen az amerikai szövetség elnökére, Ursula Papandreára bízta az irányítást.

Január elején jött ki a német ARD tévécsatorna dokumentumfilmje, amelyben a doppingtesztek elhanyagolásával és több millió dollár elsikkasztásával vádolták meg a nemzetközi szövetséget, amelyet az elmúlt több mint 20 évben Aján vezetett. Az ARD beszámolt két svájci bankszámláról, amelyre 1992-től 23 millió dollár (csaknem 7 milliárd forint) érkezett, ez az összeg nem szerepelt az IWF mérlegében. A csatorna szerint a számlák felett egyedül Aján Tamás rendelkezett, és 5,5 millió dollár (mintegy 1,7 milliárd forint) sorsa tisztázatlan.

A 81 éves sportvezető korábban többször tagadta a vádakat, és továbbra is állítja, biztos abban, hogy a végén azokat hamisnak találják majd.