Leáll a teljes olasz sportélet a koronavírus-járvány miatt

2020-03-04T143344Z 773850222 RC22DF91A4WQ RTRMADP 3 HEALTH-CORON
2020.03.09. 18:37 Módosítva: 2020.03.10. 00:22

Az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) a koronavírus-járvány terjedése miatt az ország valamennyi sporteseményének megrendezését felfüggesztette legalább április 3-ig, írja az Independent.

Hétfő délután rendkívüli ülést tartottak Rómában, ami után a CONI elnöke, Giovanni Malago – a kormány legfrissebb rendeletével összhangban – hozta meg ezt a döntést. Malago a helyzetről tájékoztatta Giuseppe Conte kormányfőt és Vincenzo Spadafora sportminisztert is.

Az Evening Standard azt írja, hogy a felfüggesztés érinti az olasz labdarúgó-bajnokság, a Serie A meccseit, azonban a nemzetközi kupameccseket és az olasz válogatott mérkőzéseit nem. Vagyis a Bajnokok Ligájában érdekelt Juventus és Atalanta, valamint az Európa Ligában még versenyben lévő Internazionale és AS Roma is lejátssza az európai mérkőzéseit.

A Serie A-ból még 12 forduló van hátra, de egyelőre kérdéses, hogy be lehet-e így fejezni a szezont. Jelenleg a Juventus áll az élen 63 ponttal, egy ponttal előzik meg a második Laziót.

A második világháború óta nem fordult elő, hogy a bajnokságot törölni kellett volna.

Olaszországban már eddig is komolyan befolyásolta a sporteseményeket a járvány. Számos mérkőzés elmaradt a labdarúgó-bajnokságban, de amelyeket megrendeztek, azokat is zárt kapuk mögött. A kerékpársportban több rangos versenyt is elhalasztottak már, ahogy az alpesi sízők Cortina d'Ampezzóba tervezett világkupadöntőjét is törölték, írja az MTI.

Az új típusú koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte már meghaladja a 100 ezret. Európában éppen Olaszországban terjed a leginkább, ahol hétfő délutánig 7142 fertőzöttet regisztráltak, a halálos áldozatok száma pedig 366.

A járvány Svájcban is teljesen átalakítja a sportéletet. A svájci labdarúgó-bajnokságot már korábban leállították, most pedig az is biztos lett, hogy nem Bázelben rendezik meg az FC Basel és az Eintracht Frankfurt Európa-liga nyolcaddöntős párharc jövő csütörtöki visszavágóját, de az új helyszínről még nem született döntés, írj az MTI.

A helyi rendőrség és a válság kezeléséért felelős csoport hétfőn közösen döntött úgy, hogy nem támogatja a találkozó megrendezését. Ezt a lakosság egészségének védelmével, valamint a koronavírus terjedésének lassításával indokolták. Hozzátették, ha zárt kapus lenne a mérkőzés, akkor is vélhetően több száz frankfurti szurkoló utazna a helyszínre, és gyűlne össze a stadion előtt vagy a környékén. Ezzel azt a rendelkezést sem tartanák be, amely arra vonatkozik, hogy Svájcban egyelőre tilos olyan rendezvényt tartani, amelyen több mint ezer ember vesz részt.

A nyolcaddöntős párharc első meccsét csütörtökön tartják Frankfurtban, de egyelőre nem lehet tudni, hogy zárt kapus lesz-e az összecsapás, ebben az ügyben még egyeztetnek.

(Borítókép: A CONI Palota épülete Rómában. Fotó: Alberto Lingria / Reuters)