Ausztrália sem vesz részt a tokiói olimpián, a japán kormányfő először beszélt a halasztásról

2020-03-23T042539Z 1833569047 RC2GPF9MP04W RTRMADP 3 HEALTH-CORO
2020.03.23. 09:02

Ausztrália a 2021-es olimpiára készül

Az Ausztrál Olimpiai Bizottság (AOC) hétfőn úgy döntött, hogy az ausztrál sportolók nem vesznek részt a 2020-as tokiói olimpián a koronavírus-járvány miatt, írja az AOC közleménye.

Az Ausztrál Olimpiai Bizottság arra számít, hogy egy évvel el fogják halasztani az olimpiát, és a  sportolóiknak is azt javasolják, hogy a 2021-es játékokra készüljenek. Most viszont a saját és a körülöttük lévők egészsége a legfontosabb, ezért aki csak teheti, töltsön minél több időt a családjával.

Az AOC végehajtó-bizottsága hétfő reggel tartott videókonferenciát, ahol egyetértettek abban, hogy a jelenlegi körülmények között nem lehetséges összeállítani az ausztrál csapatot az olimpiára. Matt Carroll főtitkár elmondta, anélkül döntöttek így, hogy megvárták volna a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tanácsát az ügyben.

„A NOB elfogadta azt az elvet, hogy a sportolók egészsége minden mással szemben elsőbbséget élvez, és hogy a sportolók érdeke egyben a sport érdeke is. A döntésük tükrözi ezeket az elveket” – mondta Matt Carroll.

Kanada volt az első

Korábban már Kanada is jelezte, hogy nem fognak sportolókat küldeni a tokiói olimpiára. A kanadaiak döntése a Forma-1-re is hatással lehet, mivel a rövidített szezon második futama a június 14-én tartott Kanadai Nagydíj lenne, de valószerűtlennek tűnik, hogy egy hónappal a lemondott olimpia kezdete előtt versenyt rendeznének Montrealban.

A japán kormányfő először beszélt a halasztásról

Miután a NOB vasárnap közölte, hogy négy héten belül dönt az esemény sorsáról és ebben az időszakban a koronavírus-járvány miatt számításba veszi olimpia esetleges elhalasztását is. Abe Sindzó japán miniszterelnök először hétfőn, a parlamentben beszélt erről a lehetőségről, írja az MTI.

Ezzel az eshetőséggel is számolni kell, a játékok törlése azonban nem jöhet szóba. A mostani körülmények között nehéz kitartani a játékok mellett, döntenünk kell majd a halasztásról, mert a sportolók egészsége a legfontosabb

– mondta Abe Sindzó.

A végleges döntést azonban a NOB-nak kell majd meghoznia. Az eredeti tervek szerint az olimpia július 24-én kezdődne, de a világjárvány miatt több sportszervezet is azt kérte a NOB-tól, hogy halassza el a játékokat, ami történelmi döntés lenne és óriási hatást gyakorolna az egész sportéletre.

Az atlétikai szövetség sem akar idén olimpiát

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke, Sebastian Coe levélben kérte Thomas Bachtól, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság  első emberétől a tokiói olimpia halasztását. Közben a sportág legendája, a kilencszeres olimpiai bajnok Carl Lewis is úgy nyilatkozott, hogy szerinte a legjobb megoldás a 2022-es rendezés lenne, írja az MTI.

Coe azt írta, hogy a koronavírus-világjárvány miatt a játékok július-augusztusi megrendezése nem lehetséges és nem kívánatos. A brit sportvezető három érvet sorakoztatott fel levelében:

  • szerinte a kialakult helyzetben sérül a sportszerűség,
  • a vírus terjedése okán bevezetett rendelkezések negatív hatással vannak a sportolók edzéslehetőségeire
  • és a nehézségek miatt megnövekszik a versenyzők sérülésveszélye.

Külön hangsúlyozta, hogy az atlétikai kontinentális szövetségek vezetői is úgy érzik, hogy nem várható egyenlő küzdelem, mivel több országban az atlétáknak nehézségekbe ütközik, hogy megfelelően tudjanak edzeni. Coe (aki az 1500 méteres síkfutás kétszeres olimpiai bajnoka) az insidethegames.biz oldalon is olvasható levelében felajánlotta szövetsége segítségét egy új, megfelelő időpont keresésében.

„Senki nem szeretné az olimpia halasztását látni, de - amint már korábban is mondtam - nem rendezhetjük meg minden áron, a sportolók biztonságának kockáztatása mellett semmiképpen sem. Az olimpiával kapcsolatos döntésnek egyértelműen nagyon gyorsnak kell lennie” – mondta a WA elnöke.

A legendás amerikai sprinter és távolugró, Carl Lewis a Reuters hírügynökségnek beszélt arról, hogy a legjobb megoldás a teljes idei év törlése lenne. A sportvilág több képviselője beszélt már korábban arról, hogy 2021-re tolják el az eseményt,

ám a nyolcszoros világbajnok szerint 2022-ben lenne a legjobb helye az olimpiának.

Lewis szerint jövőre az eredeti terveknek megfelelően a szabadtéri világbajnokságot tartsák meg - melynek a sportág történetében először lesz az Egyesült Államok a házigazdája -, majd rá egy évre kerülhetne sor a nyári játékokra a téli játékokkal egy évben, ahogy korábban is volt. A Houstoni Egyetemen edzőként dolgozó sztár azt is megjegyezte, hogy a labdarúgó-világbajnokságot nem zavarná a tokiói olimpia, mivel azt novemberben és decemberben tartják majd Katarban.

Három lehetséges forgatókönyv

Thomas Bach NOB-elnök vasárnap azt mondta, hogy az olimpia törlése nincs napirenden, de a szervezet a következő négy hétben számításba veszi a játékok elhalasztását is. Utóbbi történelmi döntés lenne. Olimpiát eddig öt alkalommal töröltek: az első világháború idején az 1916-os berlini játékok maradt el, majd a második világháború alatt az 1940-es tokiói és az 1944-es londoni nyári, valamint az 1940-es Cortina d'Ampezzó-i és az 1944-es szapporói téli olimpiát nem rendezték meg.

Az MTI a német DPA hírügynökségre hivatkozva azt írja, hogy három lehetséges forgatókönyv van arra az esetre, ha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elhalasztaná a 2020-as tokiói olimpiát.

  1. Az egyik, hogy az olimpiát idén ősszel rendezik meg, ez pedig az időjárási körülmények miatt a legjobb lehetőség, ugyanis korábban többen kritizálták azt, hogy Tokióban nyáron nagy a hőség, ezért például a maratonfutást is 800 km-rel északabbra, Szapporóban rendezték volna meg. Az ugyanakkor kérdéses, hogy az olimpia eredetileg tervezett időpontja - július 24.-augusztus 9. - után néhány hónappal mennyit veszít az intenzitásából a koronavírus-járvány. Szintén gondot jelenthet, hogy az amerikai televíziós társaságok vélhetően nem szívesen egyeznének bele az őszi rendezésbe, amikor az amerikai ligák, az NFL, az NBA és az NFL is kezdődnek.
  2. A másik forgatókönyv szerint a labdarúgó Európa-bajnoksághoz hasonlóan, pontosan egy évvel halasztják el az olimpiát. Ennek a verziónak az a nagy előnye, hogy a NOB-nak és a szervezőbizottságnak is elegendő idő állna rendelkezésre, a rendezéshez viszont szükséges a vírus terjedését addigra teljes mértékben megállítani. Ha ez a forgatókönyv valósul meg, akkor viszont a nemzetközi versenynaptárakat kell jelentősen módosítani, jövő nyáron rendeznék ugyanis szintén Japánban, Fukuokában a vizes-világbajnokságot, az egyesült államokbeli Eugene-ban pedig az atlétikai vb-t.
  3. Elvben előfordulhat az is, hogy az idei olimpiát 2022-re halasztják. Ebben az esetben még több idő állna rendelkezésre ahhoz, hogy a járvány lecsengése után minden szempontot, így a nemzetközi versenynaptárakat is figyelembe véve tudják megrendezni a játékokat. A NOB-nak azonban valószínűleg nehéz lenne kezelnie azt, hogy ugyanabban az évben nyári és téli olimpiát is rendezzen, a 2022-es téli olimpia rendezésének jogát Peking kapta. A helyzetet tovább nehezítheti, hogy 2022 végén, Katarban labdarúgó-világbajnokság is lesz.

A koronavírust eddig világszerte több, mint háromszázezren kapták el, és tizenháromezren haltak meg a betegség következtében.

(Borítókép: Visszaszámlálás a tokiói olimpiai kezdetéig 2020. március 23-án Tokióban. Fotó: Reuters/Issei Kato)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!