Az USA is üzent: ők is elhalasztanák az olimpiát

2020.03.24. 08:29

Egyre nagyobb a nyomás a Nemzetközi Olimpiai Bizottságon (NOB), miután Kanada és Ausztrália hétfőn közölte, hogy nem küldenek sportolókat a tokiói olimpiára, kedden pedig az amerikaiak is arra bátorították a szervezetet, hogy tegyen meg minden szükséges lépést, hogy minden versenyzőnek biztonságos és tisztességes legyen az olimpia és a paralimpia.

A halasztás lenne most a legígéretesebb, közölte Sarah Hirshland elnök.

Az úszók elnöke, Tim Hinchey konkrétabb volt, ő meg is jelölte, hogy a 2021-es időpont az üdvözítő.

Japánba a múlt héten érkezett meg az olimpiai láng, 55 ezres tömeg fogadta, holott azt kérték az emberektől, ne kísérjék. Az egész országot érintő váltófutás csütörtökön indulna, és július 24-én érne az Olimpiai Stadionba, a megnyitóra.

A NOB négy hét türelmet kért, hogy alaposan tanulmányozhassa a helyzetet. Thomas Bach levelet is írt a sportolóknak, amiben személyes példáját hozza elő. 1980-ban hasonló bizonytalanság volt, nem kaptak kielégítő válaszokat, és akkor a moszkvai olimpián az amerikaiak nem is vettek részt.

Japánban hivatalosan nincs járvány – 1140 a regisztrált esetek száma –, az Egyesült Államokban viszont egyre több a fertőzött, már megközelítette az 50 ezret.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!