Lehet-e a nemzet sportolója, aki olimpián sem járt?

2020.03.26. 10:22

Az 1952-ben olimpiai bajnok úszó, Székely Éva halála után tizenegyen maradtak a nemzet sportolói. A tizenegy tag a jövő kedden, március 31-én tesz javaslatot a sportért felelős államtitkárnak, Szabó Tündének, hogy ki lépjen Székely helyére 12. tagként. Szabó továbbítja a kormánynak az akaratukat. Egyetlen kritérium van: 60 év feletti sportember kaphatja meg a kitüntető címet.

Ők tizenegyen választanak:

  • Balczó András (öttusa), Hammerl László (lövészet), Ivánkay Mária (para-asztalitenisz), Kamuti Jenő (vívás), Kárpáti György (vízilabda), Keleti Ágnes (torna), Magyar Zoltán (torna), Portisch Lajos (sakk), Rejtő Ildikó (vívás), Schmitt Pál (vívás), Varga János (birkózás).

Ki legyen a nemzet sportolója?

Gyurcsány Ferenc sportminisztersége alatt döntöttek arról, hogy 2004-től a nemzet színészei mintájára legyenek a nemzetnek sportolói is. Az első terv az volt, hogy a lehető legszélesebben fedjék le a sportágakat, ezért csak a futball volt az, amelyiknek két képviselője lehetett: Albert Flórián és Puskás Ferenc.

Amint látható, most a vívás három egykori nagyságot delegál, ezért nem valószínű, hogy újabb vívó kerülhet be a legjobb 12 közé. A legutóbbi halálesetnél a négyszeres olimpiai bajnok vívó, Kulcsár Győző helyére az 1968-ban olimpiai bajnok Varga János csatlakozott.

Ha az úszást vesszük, csak a Kanadában élő, 400 gyorson győztes Gyenge Valéria maradt a remek csapatból, ő most 86 éves.

Labdarúgó jelenleg nincs a tagok közt, ezért felvetődhet most is, ahogyan a legutóbbi szavazásnál, hogy Dunai Antal vagy Mészöly Kálmán kerüljön a legjobbak közé. A díj nevében a nemzet szerepel, de a BEK-győztes erdélyi futballista, Bölöni László neve reálisan még egyszer sem merült fel.

Most van esély arra, hogy olyan sportoló kerüljön be, aki – ahogy Bölöni sem – nem volt olimpián. Ilyen lehetne az asztaltenisz-aranycsapat két tagja: Jónyer István és Gergely Gábor is. A harmadik tag, Klampár Tibor 1988-ban járt olimpián, ott volt ugyanis Szöulban, és negyedik lett.

A tájfutást világbajnokként népszerűsítő, a tömegsport elterjesztéséért rengeteget tevő, Monspart Saroltára is eshet a 11 tag választása, ha szimbólumot akarnak keresni. Monspart egyébként az első női maratonisták között volt, és az eddigi szavazásoknál kétszer is (2006 és 2007) felmerült a neve, de elsősorban az élsport volt a korábbi rendező elv.

A századik olimpiai aranyat szerző birkózó, Hegedűs Csaba megválasztása is szimbolikus lehetne. A müncheni olimpián rögtön utána jövő Gedó Györggyel pedig először képviselhetné valaki az ökölvívást. Az öttusázó Török Ferencnek és Németh Ferencnek is két-két aranya van, a sportágból viszont Balczó András már tag, ő rögtön a 2004-es alapításkor bekerült, mint a sportág emblematikus alakja.

A kajak-kenu eddig még nem delegált senkit, a 68-ban kenuval győztes Tatai Tibor vagy a szintén azon az olimpián első helyezett kajakos, Hesz Mihály csatlakozhatna. Az atlétikát pedig a gerelyhajító Németh Miklós is képviselhetné, aki 1976-ban nyert. A 76-os pólócsapatból is már 60 felett vannak néhányan, mi most Faragó Tamást emeltük ki.

Keddre kiderül, kié lehet a büszke cím.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!