Nem kapta vissza elnöki posztját Aján Tamás a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségben

2020.03.27. 08:39

Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnökét január végén 90 napra lemondott a szervezet vezetéséről, miután az ARD német közszolgálati csatorna súlyos vádakat fogalmazott meg vele szemben: az oknyomozó újságírók szerint a magyar sportvezető több millió dollár eltűnéséért lehet felelős, a sportágban szisztematikus doppingolás folyik az IWF tudtával.

Az Inside The Games vette észre, hogy az IWF honlapjára szerdán felkerült dokumentum alapján Aján nem vehetett vissza a szövetség irányítását, további két hónapig, egészen június 19-ig a megbízott elnök, Ursula Papandrae vezeti az IWF-et.

Aján elfogadta a szövetség végrehajtó bizottságának döntését. Az ügyben indított vizsgálat folytatódik, ezt a kanadai Richard McLaren jogász vezeti. 

A 81 éves Aján 20 éve vezeti elnökként az IWF-et, 2017-ben választották meg ötödjére. Több mint 45 éve vesz részt a szövetség vezetésében. 1970-től volt alelnök, 1976-tól 2000-ig pedig a szervezet főtitkára. Emellett a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA 38 tagú döntéshozó testületének is tagja. A vádak miatt már korábban bejelentette, hogy nem indul a következő elnökválasztáson.

Az Inside The Games cikke szerint annak ellenére, hogy megbízott elnökként Papandreának kellene kapcsolatot tartania a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB), a március 18-ai telekonferencián a felfüggesztett Aján képviselte a súlyemelőket a 33 nemzetközi sportági szövetség közül. Maxim Agapitov, az IWF végrehajtó bizottságának orosz tagja korábban többször kritizálta Aján vezetői stílusát, elmondása szerint a magyar sportvezető továbbra is azt csinál, amit akar, nem veszi figyelembe, hogy a végrehajtó bizottság döntését Papandrea megbízásáról. 

 Aján egyébként többször tagadta az ellene felhozott vádakat, továbbra is ártatlannak vallja magát, ennek ellenére lemondott tiszteletbeli tagságáról a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban (NOB), hogy ne árnyékolja be a sportág olimpiai felkészülését.