Van, akit 50 évesen sem tántorít el az olimpia elhalasztása

2020.03.27. 10:42

Kedden jelentette be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, hogy a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztja a tokiói olimpiát. A döntés főleg azokat a sportolókat érintheti rosszul, akik már karrierjük vége felé járnak. Nem biztos, hogy képesek lesznek fizikálisan és mentálisan felkészülni az egy évvel később megtartott olimpiára. 

A 51 éves grúz Nino Szalukvadze sportlövőt nem tántorítja el a halasztás, ugyanúgy készül a kilencedik olimpiájára, írja az MTI. Szalukvadze 1988-an szerepelt először olimpián, még szovjet színekben, aranyérmet is szerzett. 

Átalakítjuk az edzéstervemet, ebben nincs semmi szörnyű. Első az egészség

- nyilatkozta, hozzátéve, hogy egyre nehezebbek számára a felkészülési ciklusok. 

A nők között Szalukvadze nyolc olimpiai szereplésével holtversenyben tartja a rekordot Lesley Thompson kanadai evezőssel és Josefa Idem olasz-német kajakossal. Azaz ha a sportlövő kitart, akkor ő lesz az egyedüli csúcstartó. Az abszolút csúcs egyébként Ian Millar kanadai díjugraté, aki 1972 és 2012 között tízszer szerepelt olimpián. 

sz

Egy más rekord is Szalukvadze nevéhez fűződik: a 2016-os riói olimpián ő lett az első olyan olimpikon, aki anyaként egy csapatban szerepelt a fiával.

A 44 éves üzbég Okszana Csuszovityina tornászt sem hátrált meg a NOB döntése miatt.

Tokióban akartam befejezni a pályafutásomat, és az elhatározásom nem változott, csak éppen most 2021-re módosult a búcsú

Az Európa- és világbajnok Csuszovityina 1992-ben nyert aranyérmet a barcelonai olimpián, a 2021-es tokiói lehet a nyolcadik olimpiája. Eddigi hét olimpiai szereplésével csúcstartónak számít a tornászok között.