A NOB rangidős tagja jogtalannak érzi a szervezetet ért kritikákat

2020.03.30. 10:39

Richard Pound, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) rangidős tagja szerint nem jogosak azok a kritikák, melyek szerint a szervezet túl későn döntött a nyári tokiói olimpia elhalasztásáról, írja az MTI.

A kanadai sportdiplomata a német rádiónak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy sem a NOB, sem pedig annak elnöke, Thomas Bach nem követett el súlyos hibát.

„Az intézkedések és a meghozott döntések összehangoltak voltak, és jól kommunikálták ezeket, így aztán számomra nagyon nehéz lenne olyan szempontot találni, amely alapján panaszkodásra lenne ok” - jelentette ki a 78 éves volt NOB-alelnök, aki a Doppingellenes Világszervezet, a WADA első elnöke volt 1999 és 2007 között.

Pound szerint a koronavírus-járvány nyomán kialakult helyzetben semmiképpen nem jöhetett szóba az olimpia törlése. „Amikor a köd majd felszáll, mindenki látni fogja, hogy a NOB felelős, megbízható nemzetközi szervezetként kezelte a szituációt” – mondta Pound, aki 1978 óta dolgozik a szervezetnél.

A sportdiplomata hozzátette, annak, hogy csak a múlt hét elején született meg a döntés a halasztásról, az is lehetett az egyik oka, hogy a házigazda Japán reménytelinek ítélte meg a saját helyzetét, és kezdetben még nem láthatta, a világ más részein hogyan alakul a járvány terjedése.

„A jövőre áthelyezett olimpia előkészítése összetett feladat, mert számtalan elemet kell újra strukturálni, erre pedig az egész rendelkezésre álló időt ki kell használni” – mondta Pound.

A tokiói nyári olimpiát múlt kedden halasztották el, Thomas Bach és Abe Sindzó japán miniszterelnök abban állapodott meg, hogy legkésőbb 2021 nyarán kell megrendezni.

Pénteken aztán a NOB a nemzetközi sportági szövetségekkel és a nemzeti olimpiai bizottságokkal folytatott konferenciabeszélgetésén abban egyezett meg a szervezetekkel, hogy három héten belül kijelölik az új időpontot. Amerikai és japán sajtóértesülések szerint pontosan egy évvel csúszik az esemény, amely így 2021. július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart majd.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!  • Tippek
  • Személyi kölcsön