Monspart Saroltát jelölik új tagnak a nemzet sportolói

2020.03.31. 11:42

A február 29-én meghalt olimpiai bajnok úszó, Székely Éva helyére Monspart Saroltát jelölték a nemzet sportolói. A tizenegy tag kedden, március 31-én szavazott az utódlásról, amin a tájfutás egykori világbajnoka hat jelölést kapott, vagyis megkapta a jelöléshez szükséges szavazatszámot – tudta meg az Index az egyik érintettől.

A sportért felelős államtitkár, Szabó Tünde továbbítja majd a kormánynak az egykori klasszisok akaratát, ahhoz, hogy Monspart bekerüljön a halhatatlanok közé, még a kormány jóváhagyása is kell majd.

Ők tizenegyen választottak:

  • Balczó András (öttusa), Hammerl László (lövészet), Ivánkay Mária (para-asztalitenisz), Kamuti Jenő (vívás), Kárpáti György (vízilabda), Keleti Ágnes (torna), Magyar Zoltán (torna), Portisch Lajos (sakk), Rejtő Ildikó (vívás), Schmitt Pál (vívás), Varga János (birkózás).

A tájfutást világbajnokként népszerűsítő, a tömegsport elterjesztéséért rengeteget tevő, Monspart Sarolta az első női maratonisták között volt, és az eddigi szavazásoknál kétszer is (2006 és 2007) felmerült a neve, de akkor elsősorban az élsport volt a korábbi rendező elv. Most szimbolikus döntést hoztak, mert úgy kerülhet be a legjobbak közé valaki, hogy nem járt olimpián.

Monspart 1980 és 1990 között a magyar tájfutó válogatott szövetségi kapitányaként dolgozott, az 1990-es években a Nemzetközi Tájfutó Szövetség elnökségi tagjaként világbajnokságok, világversenyek szervezéséért felelt. 2012-ben a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökévé választották. Dolgozott az Országos Egészségfejlesztési Intézetben, 2004 októberéig a Wesselényi Miklós Sport Közalapítvány elnöke, 2009-2011 között a Nemzeti Szabadidősport Szövetség elnöke volt.

A szavazás után felhívott Szabó Tünde államtitkár és Schmitt Pál is, régi sporttársam, mondom, most viccel vagy komolyan mondja, mert annyiszor szerettem volna már, mindig reménykedtem

- mondta a döntésről a közmédiának Monspart Sarolta. 

Egy hetvenhat éves, sánta öregasszonynak nincs már sok minden a bakancslistáján, csak egy maradt, hogy szeretnék egy jó jobb lábat, de lehet, hogy ezzel együtt fogok elvonulni

- tette hozzá. Jónak tartja, hogy bár ő nem olimpiai sportoló, mégis szavaztak rá.

A testület tagja az lehet, aki a 60. életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és versenyzői pályafutása után is fontos szerepet töltött be a hazai sportéletben.  • Tippek
  • Hírek