Egymilliárd fontot veszíthet a Premier League, ha nem tudják befejezni a bajnokságot

2020.04.08. 10:57

Az angol elsőosztályú futballbajnokság, a Premier League vezérigazgatója, Richard Masters arról beszélt a BBC-nek, hogy a hirdetési bevételek és a televíziós jogdíjak elmaradása miatt egymilliárd fontot veszíthet a liga, ha nem tudják befejezni az idei szezont. A bajnokság március közepe óta szünetel a koronavírus-járvány miatt, nem tudni, mikor tudják folytatni az idényt, még 8-9 forduló lenne hátra. 

Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) közben arra figyelmeztet, hogy a szurkolók könnyen elfordulhatnak csapataiktól a mostani helyzetben. Több PL-klub ugyanis azt fontolgatja, hogy kormányzati segítséget vesz igénybe: a járványhelyzet miatt kidolgozott megoldás lényege, hogy egy bizonyos mértékig (legfeljebb havi 2500 fontig) a kormány állja a kényszerből szabadságra küldött alkalmazottak bérét. A Newcastle United, a Tottenham Hotspur, a Bournemouth és a Norwich City korábban bejelentette, hogy élni fog ezzel a lehetőséggel. 

Ez sokakat felháborított, mivel az egyébként is jól fizetett futballisták ugyanúgy megkapják a fizetésüket. Julian Knight parlamenti képviselő, a sportért felelős bizottság elnöke például védhetetlennek nevezte a PL-csapatok döntését. A heves reakciók hatására a világ egyik leggazdagabb futballklubjának számító Liverpool bejelentette, hogy mégsem veszi igényben a kormányzati segítséget.  

A játékosokat képviselő szakszervezet (PFA) elutasította a Premier League-klubok által javasolt 30 százalékos bércsökkentést.A PFA azzal indokolta döntését, hogy 12 hónap alatt így az angol kormány mintegy 200 millió fontnyi befizetett adótól esne el. Wayne Rooney is megszólalt az ügyben. Szerinte a játékosokat sarokba szorították, egyénileg kéne eldönteniük, mennyi bérről hajlandóak lemondani. Eközben a Premier League-csapatok edzői közül David Moyes (West Ham), Eddie Howe (Bournemouth) és Graham Potter (Brighton) önként vállalta a fizetéscsökkentést.

A koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt az FA is kénytelen volt lépni: 30 százalékkal csökkentette az angol válogatott szövetségi kapitányának, Gareth Southgate-nek a fizetését. A 2016-ban kinevezett Southgate évente hárommillió fontot keres, ezzel a szövetség egyik legjobban fizetett alkalmazottja. Más dolgozók bérét is csökkentik az FA-nál. Ú gy számolnak, hogy az elmaradt válogatott meccsek és az FA kupa felfüggesztése minimum 100 millió font bevételkiesést jelent majd a szövetségnek.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!