Vakcina nélkül a 2021-es olimpia sem reális

2020.04.18. 10:53

Amennyiben addig nem fejlesztik ki a koronavírus elleni vakcinát, a tokiói olimpia és paralimpia 2021-es rendezése sem reális - véli az Edinburgh-i Egyetem közegészségügyi professzora, Devi Sridhar. A játékokat a világméretű járvány miatt halasztották idén nyárról jövőre, a tervezett időpont július 23. és augusztus 8., a paralimpiára augusztus 24. és szeptember 5. között kerülhet sor.

Az Egyesült Államokban született szakember szerint csak megfelelő oltással képzelhető el a két esemény 2021-es megtartása.

"Úgy gondoltam, a vakcina kifejlesztése egy-másfél évet vesz igénybe, de a legfrissebb hírek szerint talán hamarabb is meglesz. Ha egy éven belül sikerül előállítani, akkor reális lehet a jövő évi rendezés. Ha nem történik meg a tudományos áttörés, úgy gondolom, nem reális a jövő nyári olimpia. Helyes döntést hoztak a halasztással, de újra kell majd vizsgálni a helyzetet" - tette hozzá.

Haász János Haász János
Az ifjú pár

Anna és István a nagyszőlősi megyebálon ismerték meg egymást. Gyönyörű este volt, olyan, amikor még az 1910-es évek szigorú erkölcsei sem tudtak elég szigorúak lenni. Hamar elhatározták, hogy ebből bizony házasság lesz, jó házból származó lány volt Anna, István pedig ígéretes jövő előtt álló tisztviselő egy takarékpénztárnál. A házasságot őszre, 1914. szeptemberére tűzték ki. Ekkor azonban István már a monarchia hadseregében, a Przemyśl városát (mint hamarosan kiderül, sikertelenül) védő alakulat katonája.
A szerelmesek türelmesen várnak, hogy majd a nagy háború után. A frontról 1918 őszén, utolsók között, már őrmesterként hazatérő István azonban Budapesten ragad, az őszirózsás forradalom elsodorja. A következő tavaszon Szamuely Tibor brigadérosai elől kell menekülnie, a Kiskunságban bújik meg. Itt, az alföldi tanyavilágban éri a hír az ország megcsonkításáról, és hogy így szülővárosa és hitvese immár Csehszlovákiában él.
Keserű évek jönnek, Annáról semmit sem tud. Hivatásos katona lesz, zsoldját az utolsó koronáig, majd pengőig hiába költi olyan rossz arcú magándetektívekre, akik biztos információkat ígérnek kedveséről.
Amikor 1939 márciusában a magyar csapatok bevonulnak Kárpátaljára, az első szakaszba kéri magát. Nagyszőlősön, Annáék családi házában egy fekete kendős, ráncos arcú nőt talál. Amikor megkérdezni, hol a hitvese, a fekete kendős, ráncos arcú nő mosolyában ráismer negyedszázada nem látott szerelmére. Az érzelmek elöntik, de valahogy az az egykori, szigorú erkölcsöknek fittyet hányó vágy, az nem akar kibuggyanni belőle.

Kedves olvasó, ez a mininovella az Index első novelláskötetének megjelenése alkalmából született. Az Istennek nehéz a kortárs magyar prózairodalom tizenhét meghatározó szerzőjének 26 novelláját tartalmazza. A kötet itt megvásárolható.

Sridhar a Globális Egészségügyi Irányítási Program alapító igazgatója, és az ebolával kapcsolatos globális válaszlépésekkel foglalkozó független testület társelnöke.

Japánban pénteken az egész országra kiterjesztették és május 6-ig meghosszabbították a rendkívüli állapotot a járvány miatt. Világszerte több mint 2,24 millió a fertőzöttek és több mint a 154 ezer a halálos áldozatok száma. (MTI)