Gumikesztyűs gyúrástól a teljes testet takaró edződresszig

2020.04.21. 17:39 Módosítva: 2020.04.21. 20:21
Az MTI kedden publikált egy vidéki edzőteremkörképet, melyből kiderül, hogy miközben sok edzőterem online órákkal próbálja átvészelni a járványt, vannak olyan létesítmények, melyek a napokban újranyitottak, sőt soha be sem zártak. Kimazsoláztuk az érdekesebb megoldásokat.
  • Debrecenben néhány helyen jelenleg is fogadják a vendégeket, de a legtöbben májusra tervezik az újranyitást. Jellemző gyakorlat, hogy a legnagyobb termekben is húszban limitálják a sportolók számát, és van olyan, ahol a fertőtlenítőszer mellett gumikesztyűket és mosható védőmaszkokat is biztosítanak a vendégeknek.
  • Gyulán az úgynevezett „paradicsomi városrészben“ lévő fitneszterem április 27-én, egy hónapos kényszerszünet után újra megnyílik, de itt is egyszerre legfeljebb 15-en tartózkodhatnak bent, ezért előzetesen be kell jelentkezni.
  • Békéscsabán az egyik belvárosi fitneszterem egyáltalán nem zárt be, méghozzá a járvánnyal kapcsolatos kormányrendeletben szereplő „egyéni szabadidős sporttevékenység folytatását“ engedélyező szakaszra hivatkozva. Ám kötelezővé teszik, hogy az ott edzők használjanak váltóruhát és -cipőt, valamint edzőkesztyűt, belépéskor mossanak kezet, és tartsanak egymástól legalább másfél méter távolságot – az öltözőkben is. A gépeket és az eszközöket pedig használat után a kihelyezett fertőtlenítőkkel meg kell tisztítani.
  • Szegeden két fitneszterem is csaknem egy hónapos kényszerszünet után újranyitott. Az üzemeltetők közösségi oldalukon leírták, hogy a termeket nyitás előtt fertőtlenítették, s ezt rendszeresen ismételni fogják. Bizonyos gépek használatára nincs lehetőség, hogy a sportolni vágyók tartani tudják egymástól a kétméteres távolságot, csoportos órákat pedig nem rendeznek.
  • Oroszlány legnagyobb edzőtermében a beléptetést az elmúlt hetekben név bemondásával végzik, a bérleteket nem kell bemutatni, és saját törülköző nélkül tilos belépni. Az otthonról dolgozók kiszolgálására bizonyos napokon déltől este hétig tartanak nyitva, és persze itt is mindent fertőtlenítenek.
  • Sopronban az egyik nyitva tartó fitneszterem azzal a megkötéssel várja vendégeit, hogy tartsák a távolságot, és végezzenek egyéni edzést. Kötelező a váltóruha, a saját törülköző használata, érkezéskor a kézmosás, és a gépek használata után a fertőtlenítő használata is. Egy másik edzőterem pedig előírja a testet nagy részben takaró edzőruhát.
  • Nagykanizsán az elmúlt napokban két edző- és fitneszterem is újból megnyitott.; ez egyikben a látogatókra bízzák, hogy ismerjék az egészségügyi előírásokat, a másikban csökkentett nyitvatartási időt és létszámlimitet vezettek be.
  • Kaposváron polgármesteri rendeletre hétvégén zárva tartanak az edzőtermek, de Szita Károly arra is kérte az üzemeltetőket, hétköznapokon se nyissanak ki.