Teljességgel kizárt, hogy még egyszer halasszák a tokiói olimpiát

2020.04.23. 10:23

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság rangidős tagja és a szervezőbizottság elnöke szerint sem lehet még egyszer elhalasztani a tokiói olimpiát a koronavírus miatt, vagy 2021-ben rendezik meg, vagy törölni kell a játékokat. 

Mori Josiró a tokiói olimpia szervezőbizottságának elnöke a Kyodo Newsnak, hogy teljességgel esélytelen a most 2021. július 23-ára kitűzött játékokat még egyszer halasztani. „A sportolókra és az olimpia menedzsmentjére is gondolva technikailag nehéz két évet halasztani."

Mori azt mondta, a japán miniszterelnökkel, Abe Sindzóval is egyeztetett korábban, ő is azon a véleményen volt, hogy az egyéves halasztás a megoldás. 

A kanadai televíziónak nyilatkozó 78 éves Dick Pound, aki a legrégebben tagja a NOB-nak, hangsúlyozta: az egyetlen esély a rendezésre a 2021-es év. 

„Reménykednünk kell benne, hogy 2021 nyarán megrendezhetjük - idézte a kanadai jogászt, egykori úszót az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz oldal. - A Japán Olimpiai Bizottság úgy fogalmazott, hogy fontos neki és, igen, meg tudja csinálni. Mindenesetre adjuk meg a srácoknak a lehetőséget, adjuk meg a világnak az esélyt, hogy állja a vihart."

A jövő évi olimpiában nem mindenki bízik, a Kobe Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó professzora, Ivata Kentaro szerint csak akkor van esély rá, ha világszerte megfékezik és kontroll alatt tartják a koronavírust.