Trump főtanácsadója az egész szezonra lelőné a sportéletet

2020.04.29. 11:09

Amerikaiak százezrei, ha nem milliói mellett Donald Trump amerikai elnök is azt szeretné, ha minél hamarabb visszatérnének a profi bajnokságok, ám a koronavírus-ügyekben főtanácsadó, az Allergológiai és Fertőző Betegségek Országos Intézetét vezető Dr. Anthony Fauci most rossz híreket közölt a sportra vágyókkal.

Fauci szerint a jelen állapotok szerint az Egyesült Államok messze nem áll készen a sport visszatérésére. „Szeretném, ha már minden sportág visszatérhetne a normális kerékvágásba” – mondta a New York Timesnak Anthony Fauci, az Allergológiai és Fertőző Betegségek Országos Intézetének igazgatója. „Tanácsadóként, orvosként és tudósként azonban azt kell mondanom, hogy ha megnézzük az országot, erre még nem állunk készen”, írja az MTI.

Az Egyesült Államokban a legsúlyosabb a koronavírus-járvány, csak az USA-ban több mint egymillió fertőzést regisztráltak, így valóban nehezen látható, hogyan lehetne biztonságossá tenni a sporteseményeket, akár még nézők nélkül is.

Fauci hangsúlyozta: ahhoz, hogy a nézők visszatérhessenek a lelátókra, oltóanyagra lenne szükség, de szurkolók nélkül is nehéz feladat szavatolni a játékosok és más közreműködők biztonságát.

Ha pedig ezt nem tudjuk biztosítani, akkor sajnos bele kell harapni a savanyú almába, és ki kell mondani: erről a sportágról ebben a szezonban le kell mondanunk

– fogalmazott a tanácsadó.

Márciusban félbeszakadt az NBA és az NHL szezonja, az NFL-ben nem kezdődnek majd el a nyári önkéntes és szervezett edzőtáborok, a baseballbajnokság pedig nem tudott elindulni. A folytatásra viszont már vannak tervek, az NBA-ben május 8-ától engedélyezett lesz újra az edzés azokban az államokban, ahol lazítanak a korlátozásokon, az MLB pedig egy rövidített szezonon dolgozik, amit egy helyszínen, lényegében egy hermetikusan lezárt arizonai buborékban rendeznének meg, ha erre engedélyt kapnak.

A bajnokságok visszatérését maga Trump is szorgalmazta, mondván, már unja a 14 éves meccsek ismétlését.