Lukács
1 °C
14 °C

Váratlanul, még júniusban történelmi tisztújítás jön a MOB-nál

2020.06.07. 14:37 Módosítva: 2020.06.07. 17:43

Az eredeti tervekhez képest már az első félév végére, június 20-ra összehívták a Magyar Olimpiai Bizottság tisztújító közgyűlését, írja a Nemzeti Sport. Ezzel egymás után másodszor rendhagyó tisztújítás következhet a szervezetnél, hiszen a jelenlegi elnököt, Kulcsár Krisztiánt, illetve a mellette szolgáló elnökséget sem a nyári, riói olimpia évében választották meg, hanem 2017. május 2-án kerültek hivatalba.

A MOB érvényben levő alapszabálya szerint „a Nyári Olimpiai Játékok befejezését követő 90 napon belül, de legkésőbb a tárgyév december 31-ig tisztújító közgyűlést tart”, tehát nem szerepel benne kitétel az olyan rendkívüli helyzetre, mint az idei, amikor elhalasztották a nyári olimpiát, így az elnökség a soron kívül összehívott tisztújítással próbálja meg kezelni a helyzetet.

A sportlappal azt is közölte Szabó András, a MOB kommunikációs vezetője, hogy azért tartják meg még az első félévben a tisztújítást, hogy a következő elnökségnek minél több ideje maradjon felkészülni a 2021-es olimpiára.

Történelmi elnökség következhet

A 2020 és 2024 közötti időszakra választott elnökség a MOB történetében először két nyári és egy téli olimpiai szereplésért felel majd a szokásos egy-egy helyett, így kiemelten fontos, hogy ki kerül majd a szervezet élére. A jelöléseket június 10-ig várja a MOB, és bár a pályázókról a pályázati időszak lezárta előtt nem adnak ki listát, a Nemzeti Sport valószínűsíti, hogy az eddigi elnök, Kulcsár Krisztián folytatná a munkát.

A közgyűlésen a tisztújítás mellett az alapszabályt is módosítják majd a hasonló helyzetekre gondolva, és ezentúl a nyári olimpia éve helyett minden olimpiász első évében kell majd megtartani a tisztújító közgyűlést.