MOB: Kulcsár maradt az elnök, Deutsch a téli sportokért felelhet

2020.06.20. 13:13

Újabb négy évre Kulcsár Krisztiánt választották meg elnöknek a Magyar Olimpiai Bizottság tisztújító közgyűlésén, írja az MTI.

A tisztséget 2017 májusa óta betöltő Kulcsár egyedüli jelölt volt, 103 támogató szavazatot kapott, hárman pedig nemmel voksoltak. Újraválasztása után Kulcsár elmondta: a szavazás aránya jólesett neki, és jelzi azt a bizalmat, amelyet az elmúlt időszak munkája alapján kiérdemeltek. Az, hogy kihívó nélkül lett MOB-elnök, szintén azt jelzi, hogy jó úton járnak.

A nyári sportágakért felelős alelnök 100 igen és 5 nem szavazattal Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke; a téli sportágakért felelős alelnök 90 igen és 16 nem szavazat mellett Deutsch Tamás, az MTK, valamint a Sportegyesületek Országos Szövetsége elnöke lett. Utóbbi posztra eredetileg a tisztséget eddig betöltő Orendi Mihály is pályázott, ám a közgyűléshez eljuttatott levelében jelezte, hogy visszalép és a jövőben csak a MOB tagjaként kívánja szolgálni az olimpiai eszmét és mozgalmat.

Ezen kívül még hét új elnökségi tagot is választottak, ezekre a pozíciókra összesen 16-an pályáztak. A tagság döntése alapján az elnökségbe Vári Attila (76 szavazat), Magyar Zoltán (68), Wladár Sándor (66), Markovits László (65), Kovács Antal (64), Imre Géza (63) és Pálinger Katalin (54) került be.

Miután a közgyűlés egyhangúlag módosította a szervezet alapszabályát, valamennyi frissen megválasztott tisztségviselő megbízatása a párizsi olimpiát követő, legkésőbb 2024. szeptember 15-ig megtartandó tisztújító közgyűlésig szól.

A közgyűlés elején a tagság megemlékezett a tavaly november óta elhunyt magyar sportemberekről, köztük a héten eltávozott Kárpáti Györgyről és Benedek Tiborról.

Miután a közgyűlés egyhangúlag módosította a szervezet alapszabályát, Kulcsár és az új tisztségviselők megbízatása a párizsi olimpiát követő, legkésőbb 2024. szeptember 15-ig megtartandó tisztújító közgyűlésig szól. A közgyűlés után összeült az új elnökség, amely megerősítette pozíciójában Vékássy Bálint főtitkárt.

A közgyűlés egyhangú szavazati aránnyal elfogadta a tavalyi év gazdálkodásáról és szakmai munkájáról szóló beszámolókat, és az idei évre vonatkozó, módosított költségvetési tervet. Ezekből kiderült, hogy a bizottság tavaly 2,4 milliárd forintból gazdálkodott, a nyeresége 20,8 millió forint lett.

Ki a régi-új elnök?

Kulcsár Krisztián korábban a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) technikai igazgatója volt. A nemzetközi diplomáciában és a hazai versenyszférában is szerzett tapasztalatokat. A CIB főosztályvezetője volt, majd a BÁV vezérigazgatója, amíg nem vállalta el a svájci feladatot. Akkor azért volt motivált, mert szeretett sportágán kívánt segíteni.

Igazi sportcsaládból származik, hiszen a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győző a nagybátyja, míg nevelőapja az öttusázó olimpiai bajnok Móna István volt.

2007-ben úgy lett világbajnok párbajtőrben, hogy szabadságot vett ki a versenyért, mert a bankban dolgozott. Így ment ki a 2008-as olimpiára is. Mindkét olimpiai ezüstérmét csapatban szerezte, 1992-ben az elsőt, amikor 21 éves volt. A másodikat 2004-ben, Athénban. Összesen négy olimpián járt.