Vencel
15 °C
23 °C

A tisztán versenyző orosz sportolók nyílt levélben kérik, hogy indulhassanak versenyeken

2020.06.28. 14:54

Az orosz atlétikai szövetség (VFLA) sportolói bizottsága nyílt levélben fordult támogatásért a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB) és a sportági világszövetséghez (WA) – írja az MTI. AZt kérik, hogy a tisztán készülő és versenyző orosz atléták legalább semleges színekben ott lehessenek a nagy versenyeken, így a jövő évi tokiói olimpián.

Az indulás lehetőségét akkor veszíthetik el az orosz sportolók, ha a szövetségükre az előző vezetés doppingmanipulációi miatt korábban kirótt 5 millió dolláros büntetést a VFLA nem fizeti be a WA-nek a szerdán lejáró határidőre.

A sportolói bizottság levelében – amelyet a testület elnöke, a rúdugrásban kétszeres olimpiai bajnok, visszavonult Jelena Iszinbajeva osztott meg Instagram-oldalán – az aláírók kiemelték, hogy a szövetség új vezetése aktívan dolgozik az orosz atlétika reformján.

Véleményünk szerint a bírság kifizetésétől függetlenül a világszövetségnek nincs joga megtagadni az indulás lehetőségét a tiszta orosz sportolóktól, akik a legszigorúbb ellenőrzéseken mennek keresztül, és hogy legalább semleges státusban részt vehessenek a nemzetközi versenyeken

– áll a levélben, amelynek szerzői hozzáfűzték: a büntetést a szövetségnek kell viselnie, nem pedig a sportolóknak.

A semleges színekben való indulásra a leginkább esélyes orosz atléták egyike, a női magasugrásban háromszoros világbajnok Marija Laszickene ugyanakkor nem támogatta a nyílt levelet. A TASZSZ beszámolója szerint Laszickene úgy foglalt állást, hogy az ilyen írások néhány nappal a pénzbüntetés befizetési határidejének lejárta előtt csak zavart okoznak és szorgalmazta a bírság befizetését.

A VFLA tagságát a rengeteg orosz doppingeset nyomán 2015-ben felfüggesztette a nemzetközi szövetség, és orosz atléták az utóbbi négy évben – akkor is csak külön engedéllyel – kizárólag semleges színekben, az ország zászlajának használata nélkül indulhattak el világversenyeken.