Belebukott a koronavírus-botrányba a Schalke elnöke

2020.06.30. 18:38 Módosítva: 2020.06.30. 20:45

Kedden 19 év után távozott posztjáról Clemens Tönnies, a Schalke 04 futballklub elnöke, írja az MTI.

Az üzletember 2001 óta vezette a gelsenkircheni csapatot, ám a szurkolók az utóbbi időben több dolog miatt is tiltakoztak a személye ellen: egyrészt a csapat története legrosszabb időszakán van túl, sorozatban 16 bajnokin képtelen volt nyerni, másfelől az ő húsüzemében betegedtek meg júniusban több mint ezren koronavírussal. A drukkerek szerint ez utóbbi eset negatív hatással volt a klub megítélésére, ugyanis Tönniesre mindenhol a Schalke elnökeként hivatkoztak.

A milliárdos gyártulajdonost már tavaly augusztusban össztűz alá vették a szurkolók, amikor egy megnyilvánulását rasszistának nyilvánította a német szövetség. Egy klímaváltozásról szóló konferencián arról beszélt, hogy nem az adóemelés a megfelelő eszköz a klímaváltozás megállítására, ehelyett azt javasolta, hogy építeni kéne néhány erőművet Afrikában, mert akkor „kevesebb fát vágnának ki és kevesebb gyerek foganna meg sötétedés után”. A Schalke igazgatótanácsában 26 éve ülő Tönnies a közfelháborodás miatt három hónapos önkéntes szabadságra ment.

„Sajnáljuk Clemens döntését, mert elnökként a klub motorja volt, rengeteg új folyamatnak ő volt az elindítója és a mozgatórugója” – fogalmazott a Schalke közleményében Jens Buchta elnökhelyettes, akit az igazgatótanács egyhangúlag választott meg Tönnies utódjának.

A csapat 12. helyen zárt a Bundesligában.