Gyöngyi
4 °C
14 °C

Bach másodszor is indul a NOB elnöki posztjáért

2020.07.17. 20:52 Módosítva: 2020.07.17. 21:52

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vezetője másodszor is indul az elnöki posztért – írja az MTI.

A 66 éves német sportvezető ezt a szervezet pénteki, 136., a koronavírus-járvány miatt online megrendezett kongresszusán jelentette be.

Bach szerint egyre nagyobb a veszélye annak, hogy a politika saját céljaira használja fel a sportot. Hozzátette, a bojkottok „ismét valódi veszélyt” jelentenek az ötkarikás mozgalom életében.

Negyven évvel az 1980-as olimpia teljesen sikertelen bojkottját követően úgy tűnik, hogy néhányan még manapság sem akarnak tanulni a történelemből

– mondta Bach.

Szerinte az ilyen sportos bojkottnak semmiféle hatása nincs a politikai döntésekre. Az 1980-as, moszkvai olimpia bojkottja a rendező Szovjetunió afganisztáni bevonulása miatt történt, amely végül kilenc évig tartott.

Az 1980-as bojkott egyetlen politikai következménye az volt, hogy a következő, 1984-es Los Angeles-i olimpiát mások bosszúból bojkottálták.

Egyelőre a következő olimpiák bojkottjáról még nem folynak komoly viták, a 2022-es, pekingi téli olimpiával kapcsolatosan már néhány politikus kifejezte aggodalmát az egyre ingatagabb és instabilabb hongkongi helyzet kapcsán.

Bachot 2013-ban választották a NOB elnökévé, megbízatása nyolc évre szólt, másodszorra azonban már csak négy évig irányíthatná a szervezetet.

Sebastian Coe-t, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) 63 éves elnökét beválasztották a NOB-tagok közé, a sportág szervezetének aktuális irányítója ötéves távollétet követően térhet vissza a testületbe. Az atléták – vezetőjük révén – évtizedeken át automatikusan tagjai lehettek a NOB-nak, ám Coe elődje, Lamine Diack 2015-ben korrupciós botrányba keveredett, így az olimpiai testület visszavonta a tagságát. Coe-val pedig az volt a problémájuk, hogy egy tanácsadó cégnél vállalt aktív szerepet, ami összeférhetetlenségnek számított. Az 1500 méteren kétszeres olimpiai bajnok brit sportvezetőt végül múlt hónapban jelölték tagnak, miután bizonyságát adta annak, hogy lemondott a cégnél betöltött szerepéről.

A NOB végrehajtó bizottságába két helyre négyen pályáztak, végül az argentin Gerardo Wertheint, valamint a Fülöp-szigeteki Mikaela Jaworski került be. Alelnökként a szingapúri Ser Miang Ng és az ausztrál John Coates személyében ugyancsak két sportvezetőt választottak meg.