Fukusimai softballmeccsel indítaná jövőre az olimpiát Japán

2020.07.17. 17:43 Módosítva: 2020.07.17. 18:39

Ismertették a jövő évi tokiói olimpiai terveket a Nemzetközi Olimpiai Bizottság online megtartott 136. kongresszusán.

Az új menetrend szerint a játékok egy fukusimai softballmérkőzéssel kezdődnének két nappal a megnyitó előtt, azaz július 21-én helyi idő szerint reggel 9 órakor. A bejelentés szerint mindenre egy nappal korábban kerül sor, mint ahogy a 2020-ra tervezett időrendben szerepel, ugyanakkor az órarendben lesznek kisebb eltérések. Azt már eddig is lehetett tudni, hogy az ünnepélyes megnyitót július 23-án rendezik. Fukusima szimbolikus helyszín a szervező ország számára, mivel a Fukusima Daiicsi atomerőműben a 2011. márciusában bekövetkezett baleset az ország közelmúltjának legsúlyosabb katasztrófája volt. Maga Fukusima városa azonban nem szenvedett súlyos sugárfertőzést, és nem része a romos erőmű körül kiürített zónának, így a tervek szerint az itteni Azuma baseballstadionban hat softball- és egy olimpiai baseballmeccset rendeznének.

A maratoni futás és a gyalogló számok helyszíne változatlanul Szapporó lesz, a hosszútávú atlétikai számokat azért tették át a Tokiótól 800 kilométerre északra lévő városba, mert a fővárosban nyáron jellemző hőség veszélyeztethette volna a sportolók egészségét.

A szervezők számára a halasztásban az jelentette a legnagyobb problémát, hogy a sportolók olimpiai faluja és az esemény 42 létesítménye 2021-ben is rendelkezésre álljon, mivel az apartmanok egy részét már eladták, míg több helyszín már le volt foglalva 2021-re. Júniusban még úgy nyilatkoztak, hogy a helyszínek 80 százaléka biztosított a jövő évi eseményre is, a szervezőbizottság pénteki tájékoztatása szerint ugyanakkor mostanra valamennyi létesítménynél megszületett a szóbeli egyezség.

A tokiói olimpián 2021. július 23. és augusztus 8. között rendezik, és a szervezők reményei szerint 339 számban hirdetnek bajnokot – természetesen csak akkor, ha a járvány miatt nem áll elő jövőre is olyan helyzet, mint idén, ami kikényszeríti a játékok elhalasztását. Az idei tokiói olimpia megtartását lehetetlenné tette a járvány, Thomas Bach, a NOB elnöke és Abe Sindzó japán miniszterelnök március 24-én jelentette be, hogy nem rendezik meg az eseményt. A halasztás tetemes összegbe, szakértők szerint 670 milliárd jenbe kerülhet Japánnak. A játékok modern kori történetében hasonlóra még soha nem volt példa, csak három olimpiát nem tartottak meg eddig (1916, 1940, 1944), de valamennyi háború miatt maradt el.