Faragó Tamást jelölik új tagnak a nemzet sportolói

D  YT20150514085
2020.07.22. 11:31

Faragó Tamás olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázót javasolják a nemzet sportolói társaságuk új tagjának, írja az MTI.

A már a jelenlegi tagok közötti szavazás első körében kiválasztott 67 éves Faragó olimpián háromszor állhatott dobogóra, 1976-os aranyérme mellett 1972-ben ezüst-, 1980-ban pedig bronzérmet szerzett a magyar válogatottal, amellyel 1973-ban vb-t, 1974-ben és 1977-ben pedig Európa-bajnokságot nyert.

A nemzet sportolóinak exkluzív társaságában a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Kárpáti György június 17-i halálával üresedett meg egy hely a tizenkettőből – Faragó jelölésével pedig olimpiai bajnok vízilabdázó kerülhet a szintén olimpiai bajnok vízilabdázó Kárpáti György helyére.

Az első gondolatom az, hogy elmúltam hatvanéves… A második gondolatom az, hogy legalizálták azt, amit eddig is tudtam, miszerint a nemzet sportolója vagyok. Ez egy olyan megtisztelő cím, amit az ember nagyon értékel, főleg azok után, ahogyan felhívtak és közölték, hogy rám esett a választás

– nyilatkozta jelölése után Faragó a Nemzeti Sportnak .

A sporttörvény alapján a nemzet sportolói tesznek javaslatot az új tagra, akit a sportért felelős államtitkár terjeszt fel, majd a jelöltről a kormány dönt. A testület tagja az lehet, aki a 60. életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és versenyzői pályafutása után is fontos szerepet töltött be a hazai sportéletben.

Legutóbb idén tavasszal választottak új tagot maguk közé a nemzet sportolói, akkor a tájfutó világbajnok Monspart Sarolta került be Székely Éva helyére.

Monspart mellett jelenleg Balczó András, Hammerl László, Weltner Györgyné Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Bíróné Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Monspart Sarolta, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál és Varga János mondhatják magukat a nemzet sportolóinak.

(Borítókép: Faragó Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagja az egyesület rendezvénye után 2015. május 13-án. Fotó: Illyés Tibor/MTI)