O'Sullivan: A sznúker lett a kísérleti patkány

2020.07.31. 12:55

Az ötszörös bajnok Ronnie O'Sullivan már korábban is jelezte, hogy szerinte felelőtlenség nézők előtt megrendezni a pénteken startoló sznúker-világbajnokságot a koronavírus-járvány miatt, és most újra kritizálta a szervezőket. Szerinte a játékosokat kísérleti patkányoknak tekintik.

A sheffieldi sznúker-vb lesz az első olyan angliai sportrendezvény, amit teremben tartanak nézők előtt. A tervek szerint 300-300 néző előtt zajlanak majd a párharcok. A nézőknek a Crucible színház közelében kötelező maszkot viselniük, de amint elfoglalták a helyüket, levehetik azt. A szurkolókat úgynevezett buborékokban kezelik, együtt maximum négyen ülhetnek, de csak akkor, ha egy, legfeljebb két háztartásból érkeznek.

Több játékos szerint viszont még ezekkel az óvintézkedésekkel együtt is veszélyt jelenthetnek rájuk a nézők. A selejtezőből érkező Anthony Hamilton, aki egyébként súlyos asztmában is szenved azt mondta, hogy felháborító a nézők beengedése, és túl korán van ehhez. Ő nem érzi magát biztonságban, hiszen a vírus a levegőben is terjedhet, ezért aztán vissza is lépett. „Ha mondjuk egy ember megbetegszik és meghal a Crucible-ből, akkor ez az ember egyetlen ok, a szórakoztatás miatt hal meg" – mondta Hamilton.

O'Sullivan azt nyilatkozta, hogy teljesen azonosulni tud Hamilton érzéseivel, de azt is megjegyezte, az a vágyat is elfogadja, hogy az emberek azt szeretnék, ha minden visszatérne a normális kerékvágásba. „Megvan a választásunk. Nem kell odamennünk és játszanunk. Mindannyian kockáztatunk egy keveset. Megvan a lehetőségem, hogy nem játszom, de úgy döntöttem, hogy játszom. Talán el kell kezdeniük teszteket végezni a tömegben, és azt is hallottam, hogy a sznúkerversenyt úgy kezelik, mint egy laboratóriumi patkányt. Valahol el kell kezdened, kezdd hát a sznúkerjátékosokkal."

O'Sullivan már eddig is különösen ügyelt a személyes higiéniájára, nem szeret kezet fogni az ellenfelekkel és a bírókkal, és egy versenyre csak úgy ment el, hogy csak a saját maga által készített ételt fogyasztotta, nehogy más megfertőzze.

A címvédő Judd Trump képmutatónak tartja Hamilton visszalépését, hiszen szerinte elég ideje volt, hogy eldöntse, induljon vagy sem. „Rengeteg pénzért játszunk ezen a tornán. Sok alacsony rangsorolású játékos szenved azért, hogy egyáltalán étel legyen az asztalon, és különösen a mostani helyzetben, minden meg kell próbálnod a megélhetésért. Az embereknek olykor az összképet kellene látniuk, és nem pedig önzőnek lenniük. Inkább adjanak másoknak lehetőséget."

(via BBC)