Csak egyet kérünk: ne kelljen hazamennünk!

2020.08.13. 10:37

Jó okom van arra, hogy nem akarok hazamenni az egyetemről. Hetente történnek gyilkosságok ott, ahonnan származom, és a környékünkön tombol az erőszak

– ezt a Mississippi State Bulldogs egyetemi amerikaifutball-csapat játékosa, Kylin Hill írta a twitterén, miután a napokban kiderült, hogy a koronavírus-járvány miatt komoly veszélybe került az idei szezon megrendezése.

Nem ő volt az érintett, aki a szezon törlése ellen érvelt. Sőt, ki lehet jelenteni, hogy a külső nyomás és az elbizonytalanító tényezők ellenére a játékosok egységesek maradtak a kérdésben. Az egyetemi amerikaifutballisták között ugyanis jó néhányan akadnak olyanok, akik a rossz életkörülmények elől menekülnek a futballba, és a sportösztöndíj az egyetlen esélyük, hogy kiszakadjanak a közegükből. Ezért is maradnának sokan a biztonságot nyújtó egyetemi campusokon, arról nem is beszélve, hogy úgy látják, otthon jóval nagyobb eséllyel fertőződhetnek meg, mint az egyetemi sportlétesítményekben, ahol szigorúan betartják az óvintézkedéseket.

Ezen a véleményen volt a sportág egyik legnagyobb tekintélye, az Alabamával sokszoros bajnok Nick Saban edző is. „Tudom, hogy népszerűtlen lesz, amit mondok, de ezek a srácok sokkal nagyobb biztonságban vannak nálunk, mintha otthon téblábolnának” - nyilatkozta az SEC Networknek.

Mindezek ellenére az egyetemi bajnokság öt legerősebb főcsoportja (Power 5) közül kedd estére kettő is úgy döntött, hogy lefújják az őszre tervezett bajnokságot, és inkább tavasszal próbálnak meg valami szezon-félét összehozni. Ez alaposan megbonyolította a helyzetet, ugyanis az egyetemi bajnokságban egy idény úgy áll össze, hogy a csapatok nemcsak főcsoporton belüli ellenfelekkel mérkőznek, hanem a nagyágyúk le szoktak szervezni egymással főcsoportok közötti derbiket is. Általában több évnyi szervezkedés előz meg egy-egy ilyen rangadót. A leállás egy másik komoly problémát is okoz: mivel az alapszakaszt követő négycsapatos rájátszásra az összes főcsoport csapata pályázhat. Magyarul, ha két nagy főcsoport kiesik, akkor az már biztosan nem lesz teljes értékű idény és a rájátszás sem. Pláne, hogy a most kiszálló két főcsoportban is akadnak bajnokesélyes, vagy legalább a rájátszáshoz elég erősnek tűnő csapatok.

A Big Ten és a Pac-12 vezetői és tagjai tehát ha nem is teljes egyetértésben, de a szezon elhalasztását látták a legbiztonságosabb megoldásnak a járványhelyzet miatt. Az Egyesült Államokban továbbra is súlyos a helyzet, mert 2,3 millió aktív eset van országos szinten, és pont olyan államokban fordul elő a legtöbb aktív eset, melyek az egyetemi futball központjának számítanak: Florida, Kalifornia, Georgia és Texas. Ezek után logikusnak tűnt, hogy a leginkább déli államokat felölelő főcsoportok, az SEC és a Big 12 is megy a többiek után, és lefújja a szezont, csakhogy ennek pont az ellenkezője történt. Kedd este közölték, hogy ők továbbra is azon dolgoznak, hogy az ősszel legyen futballidény, a lehető legbiztonságosabb körülmények között. Várhatóan ebbe az irányba indul majd el a keleti parti csapatokat tömörítő ACC is. Vagyis semmiféle egység nem mutatkozott az öt nagy főcsoport között, mindenki ment a saját feje után, össze-vissza nyilatkozgatva mindent, ami a termékre, a bajnokságra nézve igen káros.

De a főcsoportokban sem volt teljes egyetértés. A Big Tenben szereplő, nagy tradíciókkal bíró Michigan edzője, Jim Harbaugh baromira sajnálta a játékosait, mert rengeteg energiát öltek abba, hogy felkészüljenek az idényre, és csak azzal akartak foglalkozni, amihez értenek, míg a szintén Big Ten-es Nebraska bejelentette, hogy ha nem is lesznek Big Ten-meccsek az ősszel, ők akkor is pályára fognak lépni valahogy. A csapat edzője, Scott Frost is felhozta, hogy ha a játékosok nem maradhatnak a campuson, akkor nem kapnak majd megfelelő orvosi ellátást, amennyiben szükség lenne erre, és ő is utalt arra, ha a sportolóinak haza kell térniük, sokakat fenyeget majd a drog- és alkoholhasználat veszélye, ugyanis ilyen közegből származnak.

Alternatívaként az is felmerült, hogy az egyik legerősebbnek számító SEC főcsoport meghívja a legnagyobb csapatokat, és egy őszi szuperbajnokságot hoznak létre, bár erre mutatkozik a legkevesebb esély.

A vitából természetesen nem maradhatott ki Donald Trump amerikai elnök sem, aki annyit írt a twitterére, hogy igenis legyen egyetemi amerikaifoci-szezon, és ugyan a játékosok is ezt szeretnék, de nem lehet azt mondani, hogy Trump kijelentését kitörő örömmel fogadták volna. A Michigan-játékos Hunter Reynolds válaszát, melyben az áll, hogy ha Trump komolyan vette volna a koronavírus elleni fellépést, akkor elő sem állt volna a jelenlegi helyzet, közel százezren lájkolták.

A nagy kérdés, hogyan lehetne tavasszal egyetemi szezont szervezni, ha végül minden borul. A rövid válasz: bajosan. Egyrészt szinte biztosan le kellene rövidíteni a tavaszi idényt, hogy a játékosok időben nevezhessenek az NFL-draftra, ahol a profi csapatok lecsaphatnak rájuk. Emiatt felmerül az is, hogy a draftra készülő amerikaifutballisták akarnának-e egyáltalán kockáztatni egy esetleges sérülést, amivel ártanának a draftértéküknek, és miért ne hagyják ki inkább az idényt. Másrészt a sportolók teste egészen biztosan megsínylené, ha egy naptári éven belül két szezont (a tavaszra halasztottat, majd a hagyományos őszit) kellene lezavarni.

A bajnoki címvédő LSU edzője, Ed Orgeron ugyanakkor arra is rávilágított hogy milyen hátrányokkal járhat, ha valaki kihagy egy teljes idényt: „Joe Burrow irányítót tavaly alig ismerték, és azt jósoltak, hogy a draft hatodik körében kelhet el. Ehhez képest olyan szezont produkált, hogy őt választották ki a legutóbbi NFL-drafton elsőként. Meg kell adnunk a játékosoknak a lehetőséget, hogy bizonyítsanak, ha ez biztonságos. Megérdemlik.”

Van viszont még egy fontos tényező a szezon tavaszra halasztásával kapcsolatban: nem lehet biztosra venni azt sem, hogy addigra jobb lesz a járványhelyzet.

Több szakértő is úgy véli, hogy a legjobb és legbiztonságosabb megoldás az lenne, ha egyszerűen törölnék az egyetemi idényt.

Az egyetemi amerikaifutball azonban egy olyan biznisz, ahol ugyan amatőr státuszban vannak a sportolók, mégis súlyos dollármilliárdok forognak az iparban. A nagyobb egyetemek a futballból befolyó pénzből balanszírozzák ki a többi a sportáguk költségvetését, a tévétársaságok pedig milliókban mérhető összeget csengettek ki a közvetítési jogokért. Jelen állapotban viszont nagyon úgy tűnik, hogy sok másikhoz hasonlóan ez a sportág is súlyos veszteségek elé néz a járvány miatt. A profiligában, az NFL-ben egyelőre úgy készülnek, hogy szeptember elején elkezdődik az idény, de ez a helyzet még bőven változhat a következő hetekben.

Felhasznált források: The Athletic, ESPN, The Audible