A fél amerikai sportélet leállt tiltakozásul a rasszista támadások miatt

2020.08.27. 09:24

Az Egyesült Államokban több sporteseményt is bojkottáltak a csapatok vagy játékosok, így fejezve ki tiltakozásukat Jacob Blake lelövéséért. A futball- és a baseball-ligában is több meccset elhalasztottak.

Blake-et a   Milwaukee-hoz közeli Kenoshában lőtték le a rendőrök vasárnap, közvetlen közelről, hátulról kapta a lövéseket a fekete férfi.  A rendőri erőszak miatt tüntetések indultak, Kenoshában ez gyújtogatásba és erőszakba is torkollt.

A sportolók pedig úgy tiltakoztak, hogy egyszerűen nem álltak ki játszani. Szerdán az NBA-rájátszásában a Milwaukee Bucks nem lépett pályára a Orlando Magic ellen.  A klub közleményében azt írta, hogy ilyen körülmények között nem tudnak a játékra koncentrálni. „Amikor kimegyünk a pályára, és Milwaukee-t valamint Wisconsint képviseljük, azt várják el tőlünk, hogy magas szinten, a legnagyobb erőfeszítéssel, egymást számon krhetően játsszunk. Mi tartjuk magunkat ehhez a standardhoz, de ebben a pillanatban ugyanezt várjuk el a törvényhozóktól és a bűnüldözőktől. Igazságot kérünk Jacob Blake-nek, és követeljük a rendőrök elszámoltatását" – írta a csapat.

A női kosárliga, a WNBA is elhalasztotta három szerdai meccsét. A játékosok a pályán össze kapaszkodtak, pólójukon Blake nevének betűit viselték, valamint a hetes számot, amivel arra utaltak, hogy hányszor lőttek a férfire a rendőrök. 

A NBA mellett a profi futballbajnokság, az MLS és a baseball-liga, az MLB is tiltakozott. Előbbiben öt meccs, utóbbiban három meccs maradt el. A Seattle Mariners baseballcsapat tagja egyhangúlag döntöttek úgy, hogy nem lépnek pályára. Egyik játékosuk, Dee Gordon azt írta, hogy az erőszak, az igazságtalanság és a szisztematikus rasszizmus többüket nagyon mélyen érinti. 

A teniszező Oszaka Naomi is visszalépett WTA-meccsétől. Azt mondta, fontosabb most neki felhívni a figyelmet Blake ügyére. minthogy őt nézzék játék közben. Oszaka kijelentése után a szervezők a szolidaritásukról biztosították a játékosokat, és emiatt a teljes csütörtöki programot törölték. 

 A tenisz együttes álláspontot képvisel a faji egyenlőtlenségek és a társadalmi igazságtalanságok ellen, amelyek ismét előtérbe kerültek az Egyesült Államokban" - indokolta döntését közös közleményében a női tornákat szervező WTA, a férfi versenyeket szervező ATP és a sportág amerikai szövetsége, az USTA.