Elment az internet az online sakkolimpia döntőjében, ezért két győztest hirdettek

2020.08.30. 21:37

A vasárnapi döntőben India csapatát legyőzve Oroszország nyerte az első online sakkolimpiát, de a nemzetközi szövetség végül Indiának is aranyérmet adott, mivel az internetes kapcsolat megszakadása miatt kaptak ki, írja az MTI.

A rendhagyó, online sakkolimpiát azért írták ki mert az idei, moszkvai versenyt a koronavírus-járvány miatt 2021-re kellett halasztani. A csapatokat négy helyett hat játékos, három-három férfi és nő alkotta. A válogatottak csoportmérkőzésekkel kezdtek, az elsők rögtön a negyeddöntőbe jutottak, míg a másodikok a harmadikokkal keresztbejátszottak a nyolc közé jutásért, onnantól pedig dupla fordulós, egyenes kieséses rendszerben zajlottak a mérkőzések.

A finálé első felvonásában az indiaiak vezették a világos bábukat, valamennyi táblánál remivel zárult a parti. A fordított felállásban Alekszandra Gorjacskina begyűjtötte a teljes pontot, másik három párharc döntetlen lett. A két ifjúsági partiban megszakadt a kapcsolat, ezért Andrej Eszipenko és Polina Suvalova kapta a győzelmet, de később óvtak az indiaiak, melynek eredményeként végül ők is aranyérmesek lettek.

A magyarok a negyeddöntőben a későbbi győztes oroszoktól kaptak ki a 163 csapat részvételével megrendezett tornán.