US Open, ahogy még sosem láttuk

GettyImages-599536672
2020.08.31. 21:59 Módosítva: 2020.09.01. 07:48

Indul a US Open, az év négy Grand Slam tenisztornájának egyike, de nem a szokott módon, hiszen számos dolog megváltozott a legutóbbi Grand Slam, az idén januárban rendezett Ausztrál Open óta. A Roland Garrost elhalasztották, Wimbledont törölték, a US Opent pedig hosszas fejtörés után ugyan megtartják, ez mégis nagyon más lesz, mint az eddigiek. A 24.000 néző befogadására képes Arthur Ashe arénától ezúttal a teniszrajongók is távol maradnak. Nyilván ezért is a koronavírus-járvány okolható, ami ráadásul pont a verseny helyszínét, New Yorkot sújtotta a leginkább. A szervezők, bár halogatták a döntést, végül a torna megrendezése mellett döntöttek, sőt, az egyik felvezető versenyt, az ATP Mesterek Tornáját is (Western and Southern Open), amelyet hagyományosan Cincinnati-ban tartanak, New Yorkba helyezték át.

Buborékban

A US Openen ezúttal nemhogy nézők nem lesznek, de a versenyzők és segítőik sem hagyhatják el a helyszínt, se ki, se be: úgynevezett buborék biztonsági rendszer működik majd. Ez, illetve a korábbi ijesztő New York-i koronavírus-helyzet azonban sok játékosnak nem nyerte el a tetszését, így a legnagyobb sztárok sorra mondták vissza az indulást. Nem vesz részt a címvédő, Rafael Nadal, és a korábbi ötszörös US Open-bajnok Roger Federer, illetve a 2009-es győztes Juan Martín Del Potro, és a 2016-os bajnok Stan Wawrinka sem. Nem jobb a női mezőny sem, sőt! A hölgyeknél a világranglista első 10 versenyzőjéből hatan mondták le a részvételt, így távol marad a világelső ausztrál Barty, és a címvédő kanadai Bianca Andreescu is.

Van ennek értelme?

Ilyen körülmények között jogos a kérdés: van-e ennek így értelme? A jelenlegi férfi világelső, Novak Djokovic, aki eddig háborgott a szigorú biztonsági előírások miatt, és a torna lemondásával fenyegetőzött, most sietve kijelentette, hogy szerinte természetesen van létjogosultsága a dolognak. Az ő szemszögéből ez érthető: tavaly már a legjobb 16 között elvérzett, így szeretne idén javítani, amire kiváló lehetőséget teremt a csonka mezőny. Valószínűleg hasonlóan érzi Serena Williams is, aki ugyan a 2017-es Ausztrál Open óta nem nyert Grand Slamet, de még mindig úgy gondolja, hogy 39 évesen talán be tudja érni Margaret Courtot az örökranglistán, és megnyerheti 24. trófeáját. A verseny megrendezésének értelme gazdasági szempontból ugyancsak kérdéses, hiszen így sok tízezer jegy eladásából származó bevételtől esnek el a szervezők, és a COVID által letarolt New York-i hotelek és éttermek sem számíthatnak a látogatók tömegére.

Federer távolmaradásának hatásai

Teljesen más a helyzet Roger Federer olvasatában. Miután a wimbledoni tornát törölték, Federer meg sem várta, hogy mi lesz a US Open sorsa, úgy döntött megoperáltatja régóta rendetlenkedő térdét. Őt persze az eddigi 103 tornagyőzelme és 20 Grand Slam trófeája mellett már kevésbé motiválják az újabb sikerek, és mondhatnánk, hogy ő a COVID-járvány legnagyobb vesztese, hiszen a legközelebbi US Open idején már 40 felett lesz. Van viszont egy másik aspektusa is a kialakult helyzetnek: Federer a járvány alatt a világ legjobban fizetett sportolójává vált, 20 éve tartó karrierje során most először. Hosszú évek óta magasan ő a legjobban kereső teniszező, de a futball sztárjai, Messi és Cristiano Ronaldo rendre megelőzték eddig. Aztán jött a COVID, és egy csapásra Federer lett a világ legjobban fizetett sportolója. Mindezt úgy, hogy 2020-ban összesen 6 meccset játszott! Federernek tehát nincs igazán szüksége a US Openre, amit már eddig is ötször megnyert, (amivel rekordot tart, Jimmy Connors-al közösen), legalábbis anyagi okokból semmiképpen. De mi a helyzet fordítva? Federer tulajdonképpen minden verseny aranytojást tojó tyúkja, ha indul, garantált a telt ház, és a jegyárak is az egekbe szöknek. Ebből legutóbb a Római ATP Mesterek Tornáján botrány is lett, mert amikor a szervezők megtudták, hogy Federer is jelen lesz, azonnal a duplájára emelték a jegyárakat, a szurkolók rosszallása közepette. Amikor Federer 2016-ban sérülés miatt nem indult, a US Open elvesztette a legnézettebb Grand Slam címét, és több tízezer jeggyel kevesebb fogyott. A tornának tehát nagyon is szüksége lenne a svájcira, de mivel idén szurkolók sem lesznek, így legfeljebb a közvetítések és a reklámbevételek visszaesésén látszik majd meg Federer távolléte.

Politika és tenisz

A sport elvben, és többé kevésbé a gyakorlatban is a politika elől menekülők mentsvára volt, ahol pártállástól és nézetektől függetlenül, együtt élvezhették a szurkolók a különleges sportteljesítményeket. Az utóbbi időkben, az amerikai futballt játszó Colin Kapernick miatt azonban ez is elkezdett megváltozni, sok játékos megtagadta, hogy állva hallgassa az amerikai himnuszt a mérkőzések előtt a feketéket ért atrocitások miatt, kiváltva ezzel az elnök, Donald Trump, és számos szurkoló rosszallását. A tenisz, eddig legalábbis, politikamentes tudott maradni, nem voltak megosztó akciók a tornákon. Ez azonban pont most, a US Open kezdete előtt pár nappal változott meg, amikor a japán, de fekete felmenőkkel rendelkező Naomi Osaka visszautasította a játékot a feketéket érő hátrányos megkülönböztetés ellen tiltakozva a Western and Southern Open torna elődöntőjében. A szervezők emiatt végül a torna teljes napi programját törölték, természetesen a szurkolók bosszankodása mellett. Ennek fényében félő, hogy a US Open lebonyolítása sem lesz zökkenőmentes. Azért reméljük, Naomi Osaka nem érzi túlzottan a hátrányos megkülönböztetést, mivel ő a világ legjobban fizetett női sportolója, a második helyezett Serena Williams előtt.

  

Esélylatolgatás

  • A tavalyi bajnok Nadal, és az ötszörös bajnok Federer távollétében természetesen Djokovic a legfőbb esélyes, aki idén, bár nemrég koronavírus-fertőzésen esett át, kirobbanó formában van, még egyetlen meccset sem veszített. A sírból visszahozva, a 6:1-re elveszített első szett után megnyerte a felvezető tornát múlt szombaton, így abszolút magabiztosan várhatja a Grand Slam kezdetét. A sorsolás is neki kedvez, elkerüli majd a spanyol Bautista-Agutot, aki ellen már többször botlott, tavalyi legyőzője, Wawrinka pedig nem lesz ott idén.
  • A második kiemelt osztrák Dominic Thiem keményebb sorsolást kapott, és a felvezető tornán is csapnivalóan szerepelt, így van miért izgulnia.
  • A tavalyi döntős, orosz Medvedev szerényen annyit mondott, hogy ő mindössze hét meccset szeretne nyerni New Yorkban, ami ugye nem tűnik lehetetlennek. Persze ez annyit jelentene, hogy idén ő lenne a bajnok, mivel összesen hét meccs vezet a bajnoki címig (128 játékos, egyenes kieséses rendszerben). Medvedev tavaly a szurkolók teljes ellenszenvét érezte, mivel minden meccsen gyakorlatilag kifütyülték. Őt azonban ez látszólag egyáltalán nem zavarta, sőt, a meccsek végén még hergelte is a szurkolókat nyilatkozataival, amiben azt mondta: Minél többet fütyültök, annál több meccset fogok nyerni! Ezt be is tartotta, és a döntőig meg sem állt, ahol hősies, öt szetten át tartó küzdelmet folytatott az elnyűhetetlen spanyol, Nadal ellen. Medvedev ugyan alulmaradt, de végre kivívta a szurkolók elismerését, akik itt már vastapssal köszöntötték. Az orosz a felvezető tornán a negyeddöntőig jutott, formája úgy tűnik messze van a tavalyitól.
  • A mezőnyben lesz még két korábbi US Open győztes, a 2014-es bajnok horvát Cilic, illetve a 2012-es győztes skót Andy Murray, ők azonban valószínűleg nem tudnak majd a végső győzelembe beleszólni, Cilic a 38. Murray a 113. világranglista helyről várja a kezdést.
  • A női oldalon sokkal kevésbé tiszta a kép, mivel sem a címvédő, sem a világranglista legjobb játékosainak többsége nem lesz jelen. A ranglistán jelenleg 8. Serena Williamsnek lassan ahhoz is hozzá kell szoknia, hogy most már a hazájában sem ő az első számú teniszezőnő. Jelenleg az orosz születésű, de már amerikai állampolgár, a mindössze 21 éves Sofia Kenin a legmagasabban rangsorolt amerikai, aki második kiemeltként kezdi a versenyt, a cseh Pliskova mögött. A felvezető tornán mindhárman pocsékul szerepeltek, így azt nagy meglepetésre, a korábbi világelső, de évek óta gyenge formát mutató, a világranglista 38. helyén álló fehérorosz Azarenka nyerte, tegyük hozzá Naomi Osaka visszalépése miatt, viszont a fehérorosz tüntetők nagy örömére. A hölgyek versenye így teljesen nyílt, még tippelésre sem szeretnénk vállalkozni.
  • A hazai kedvenc, Serena Williams a US Openen újabban inkább botrányairól híres, az emlékezetes, Kim Clijsters ellen elbukott elődöntőn halállal fenyegette a vonalbírót, balhézott a 2011-es elvesztett döntőben is, majd a 2018-as döntő során szexistának nevezte a mérkőzésvezetőt. Idén, a trendeknek megfelelően valószínűleg mindenkit rasszistának bélyegez majd, aki ellene mer ítélni meccs közben, már, ha lesz ilyen merész bíró.

Hajrá magyarok!

Magyar színekben ott lesz a Fucsovics Márton, aki jól szerepelt a felvezető tornán és 18 helyet javított világranglista helyezésén (jelenleg a 66.), ami az utóbbi időben botrányoktól hemzsegő magyar teniszélet számára jó hír lehet. A másik magyar férfi a tornán Balázs Attila, aki a világranglista 78. helyén áll jelenleg. (Frissítés: Balázs Attilaaz első fordulóban búcsúzotta versenytől!)  Képviseli magát Babos Tímea is, aki eddig ellenezte ugyan a torna megtartását, de meggondolta magát és mégis elindul. Babos az egyéni ranglista 105. helyéről várja a kezdést egyéniben, viszont párosban az igen előkelő 4. helyen áll jelenleg, és tavalyi negyeddöntős helyezésén szeretne javítani a francia Mladenovic oldalán.

(Borítókép: USTA Billie Jean King nemzeti tenisz központ 2016-ban. 2020-ban is itt rendezik meg a US Opent. Fotó: Al Bello / Getty Images Hungary)