Fucsovics Márton: A nézők hiányoznak a leginkább

DEBRE20200307033
2020.09.02. 09:13 Módosítva: 2020.09.02. 09:13
Fucsovics Márton három szettben legyőzte a bolíviai Hugo Dellient a US Open első fordulójában. A világranglista 66. helyén álló magyar játékos ezzel először lesz ott az amerikai nyílt teniszbajnokság főtáblájának második körében. A 28 éves sportoló az Indexnek nyilatkozott a mérkőzés után.

Három játszmában legyőzte bolíviai ellenfelét az első körben, hogyan értékeli a saját teljesítményét?

A mérkőzés nehezebb volt, mint azt az eredmény mutatja. Az első meccs egyébként sem könnyű egyik versenyen sem.

Életében először jutott tovább a US Open második fordulójába. Grigor Dimitröv következik, őt a múlt héten legyőzte ATP 1000-es tornán. Ebből lehet erőt meríteni. Milyen mérkőzésre számít?

Nem szeretnék találgatni a Dimitrov elleni találkozó kimenetelét illetően. Új meccs, új remények. Ezt ő is így gondolja. Azért, mert egy hete sikerült legyőznöm, nem jelenti azt, hogy feltartott kézzel jön majd pályára. Azonban én is ott szeretnék lenni a 3. körben.

Egyébként mennyit hezitált, hogy elinduljon az idei US Openen?

Egy pillanatra sem jutott eszembe hogy ne induljak a versenyen. Nem volt bennem félelem és semmilyen rossz érzés, hogy Amerikába kell utaznom.

Természetesen nem alábecsülve az induló teniszezőket, de ha a mezőnyre tekintünk, kijelenthetjük, hogy idén könnyebb dolga lehet?

Ha igazán őszinte szeretnék lenni, akkor nem is értem a kérdést. Tény és való, hogy néhány kimagasló tudású játékos távol maradt, de biztos vagyok benne, hogy ez semmit nem von le a verseny színvonalából és értékéből sem. Sajnos cseppet sem érzem úgy, hogy könnyebb dolgom lesz...

A szigorú szabályok miatt csak a szállodája és a pályák között mozoghat, ráadásul folyamatos tesztelésnek kell alávetnie magát. A körülményeket tekintve nem egyszerű most New Yorkban egy hivatásos sportoló élete. Hogyan viseli?

Előre tudtam, hogy milyen szabályok közepette kell versenyeznünk. Nem mondom hogy ideális állapot, de még így is jobb, mint otthon ülve várni, hogy mikor tudok versenyezni.

Mit tapasztal az Egyesült Államokban a járványügyi védekezéssel kapcsolatban?

Köztudott, hogy az amerikaiak mindent megtesznek biztonságunk érdekében. Szabálykövetőek. Vigyáznak egymásra és ránk is.

Ami az utóbbi idő felkészülését és versenyeit illeti, inkább szellemileg vagy fizikailag nehezebb a jelenlegi helyzet? Hogyan érzi magát, sikerült topformába lendülnie az év második Grand Slam-tornájára?

Nagyon jó állapotban érkeztem meg az Egyesült Államokba.

Mind szellemileg, mind fizikailag úgy érzem, jól sikerült a formaidőzítésem, amit az előversenyen sikerült is bizonyítanom. Jancsó Miklós edzőmmel, aki velem tartott, igyekszünk állandósítani a jó formát. Teljesen pozitívan vártam a versenyt.

Bár már hónapok óta visszatért, tavasszal öt hónapot hagyott ki. Mivel töltötte ezt az időszakot?

Folyamatosan mozgásban voltam. Edzettem, ha nem is olyan intenzitással mint a normál időszakban, de elmondhatom, hogy nem „lustálkodtam”. Több időt tudtam tölteni a kedvesemmel, a családdal és a barátaimmal. Érdekes időszak volt számomra, ha figyelembe vesszük, hogy gyakorlatilag 12 éves korom óta csak „látogatóba” jártam haza.

Mi hiányzik most a leginkább? A teljes stáb? A nézők?

Ha sorrendet kellene felállítanom, akkor természetesen a nézők hiányoznak leginkább. Jó lenne, ha Nagy Zoltán, a másik edzőm is velünk lehetne. Remélem, a következő versenyre azért elkísérhet néhány ember a családból és a stábból is.

(Borítókép: Fucsovics Márton játszik a belga Ruben Bemelmans ellen a Magyarország-Belgium tenisz Davis Kupa-selejtezõjének egyéni mérkőzésén a debreceni Főnix Csarnokban 2020. március 7-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)