Mihály
12 °C
21 °C

Fáj a francia favorit háta, egyre esik vissza a Touron

2020.09.05. 19:15

Nans Peters nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny nyolcadik szakaszát szombaton, amelyen a brit Adam Yates megtartotta a sárga trikót, jelentette az MTI.

A Cazeres-sur-Garonne és Loudenvielle közötti 141 kilométeres etapon három emelkedő, köztük egy kiemelt kategóriás hegy, a Port de Balés, és az első kategóriás, a Col de Peyresourde megmászása várt a mezőnyre, amely a pénteki igen magas iramú szakasz után korán elengedett egy 13 fős szökést. Az élbolyban nem tekert az összetett élcsoportjára veszélyes bringás, így 14 perces előnyt dolgozott ki a mezőny előtt. A Port de Balés-n szétszakadt az élcsoport, a francia Nans Peters (AG2R La Mondiale) elsősorban kiváló lejtmeneteivel leszakította a többieket, így a Giro d'Italián aratott tavalyi győzelme után itt is nyert egy etapot.

Az összetettért harcolók 6:40 perc lemaradással értek célba, hozzájuk képest a pénteki szakaszon befújó oldalszél miatt összeszedett hátrányából a szlovén Tadej Pogacar mintegy 40 másodpercet dolgozott le.

A szakasz krónikájához hozzátartozik, hogy a friss Európa-bajnok, az olasz Giacomo Nizzolo térdsérülés miatt feladta a viadalt, míg az előzetesen az összetett esélyesek közé sorolt Thibaut Pinot hátfájdalmak miatt szakadt le a favoritok csoportjától, és jelentős hátrányba került az összesítésben, majdnem 18 perc 56 másodperc a hátránya, és csak a 30. helyet foglalja el.

A 30 éves francia kerékpáros - aki a Tour első szakaszán sokakhoz hasonlóan bukott - nyolcadszor indult el hazája háromhetes viadalán, amelyet eddig négyszer kényszerült feladni.

Eredmények, 8. szakasz, Cazeres-sur-Garonne - Loudenvielle, 141 km:

  1. Nans Peters (francia, AG2R La Mondiale) 4:02:12 óra
  2. Toms Skujins (lett, Trek-Segafredo) 47 másodperc hátrány
  3. Carlos Verona (spanyol, Movistar) azonos idővel

Az összetett élcsoportja:

  1. Adam Yates (brit, Mitchelton-Scott) 34:44:52 óra
  2. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 3 másodperc hátrány
  3. Guillaume Martin (francia, Cofidis) 9 mp h.

A mezőnyre vasárnap a Pau és Laruns közötti 153 kilométeres etap vár. A résztvevők összesen 3470 kilométert tekernek, amíg szeptember 20-án célba érnek a párizsi Champs-Élysées-n. A francia körversenyt a koronavírus-járvány miatt rendezik a nyár közepe helyett szokatlan időpontban, de még így is az idei első háromhetes viadal, mivel a szintén halasztott, általában májusi Giro d'Italia csak októberben lesz, és azt követi, részben átfedéssel a Vuelta a Espana.