Embertelen döntés volt Djokovics kizárása, de jogszerű

2020.09.08. 10:57 Módosítva: 2020.09.08. 10:57
A szabálykönyv egyértelműen fogalmaz az olyan eseteket illetően, mint Novak Djokovics vasárnapi labdaelütése a US Open tenisztorna negyedik fordulójában, ám a háromszoros páros világbajnokunk, Taróczy Balázs túlzottnak és embertelennek tartja a szerb játékossal szemben alkalmazott szigort.

A Grand Slam-tornák szabályzatával összhangban a US Open főbírája kizárta Novak Djokovicsot a 2020-as tornáról, mivel nevezett teniszező – mindegy, hogy szándékosan vagy véletlenül – úgy ütötte meg veszélyesen a labdát a pályán belül, hogy nem volt tekintettel a lehetséges következményekre. És mivel kizárták, Djokovics elveszíti az összes, az idei US Openen szerzett ranglistapontját, továbbá az összes pénzdíját (250 000 dollárt), amit az idei US Openen a negyedik fordulóig nyert.

Így szól a versenybíróság ítélete, amit a világranglista-vezető Novak 'Nole' Djokovics vasárnapi meggondolatlan – nyilvánvalóan nem szándékos – cselekedete váltott ki. Történt, hogy a férfi egyes negyedik fordulójában a szerb teniszező a spanyol Pablo Carreno Bustával játszott, és az első szettben 5:5-ös állásnál elveszítette a saját adogatójátékát, mire – ahogy ilyenkor szokás – a még a zsebében lévő, de fel nem használt labdákat kiütötte a pályáról. Oké, a szokásosnál kicsit erősebben, hiszen dühös volt az elvesztett szervagém miatt, de szó sem volt arról, hogy torkon akarta volna találni az egyik vonalbíró hölgyet. Márpedig ez történt, a hölgy kínjában összekucorodott, Nole elnézést kért, jelezvén, hogy szó sem volt szándékosságról, s még oda is futott a hölgyhöz megnézni, hogy nem történt-e komolyabb baja. (Nem történt.)

Csakhogy a dolgot már nem lehetett meg nem történtté tenni. Aurelie Tourte, a meccs székbírója tanácskozott Sören Friemellel, a torna főbírájával és Andreas Eglivel, a Grand Slam-tornák főellenőrével (chief supervisor), és közösen Djokovics kizárása mellett döntöttek. A szerb megdöbbenésében csak ennyit tudott kinyögni: Ezért ki fogtok zárni? Talán kórházba vitték a nőt?!”

Nem vitték, de nem is kellett, hogy oda vigyék. Djokovics ugyanis a szabálykönyv III-as pontjának N alpontját sértette meg, amely a „labdával történő visszaélésre” vonatkozik:

A játékos nem ütheti, rúghatja vagy dobhatja a teniszlabdát erőszakosan, veszélyesen vagy dühből a pálya területén, kivéve, ha ennek a mozdulatnak a pontszerzés a célja.

Tény és való, ebben az esetben nem a pontszerzés volt Djokovics mozdulatának a célja. Az eset drámaiságát növeli, hogy ez volt a szerb első veresége 2020-ban 26 győzelem után, egyszersmind füstbe ment a US Open megnyerésének a lehetősége, pedig ha ez sikerült volna neki, akkor tizennyolcadik GS-tornagyőzelmével felzárkózott volna az örök ranglistán őt még megelőző Roger Federer (20) és Rafael Nadal (19) mögé. Mindez igaz, de a szabály nincs tekintettel az esetek drámaiságára.

Az Indexnek nyilatkozó Taróczy Balázs háromszoros páros világbajnok, a svájci Heinz Günthardttal a wimbledoni torna és a Roland Garros páros bajnoka nem ért egyet a US Open vezetőségének Djokovicsot kizáró döntésével.

Lehet, hogy a szabálykönyv egyértelműen fogalmaz, de ebben az esetben nem a szabály betűjéhez, hanem a szelleméhez kellett volna ragaszkodni – mondta Taróczy, Magyarország barcelonai főkonzulja. – Én biztos, hogy nem zártam volna ki Nolét, több okból sem. Először is, nyilvánvaló, hogy nem akarta eltalálni a vonalbíró hölgyet, és még csak nem is dühében ütött bele a labdába. Lehet, hogy a szabálykönyv ilyen esetben egyértelműen fogalmaz, de én nem zártam volna ki Djokovicsot. Annyi balhé volt már ezen a versenyen, beleértve Babos Tímea kizárását is, hogy ez az újabb példastatuálás nem tett jót a tornának. Biztos, hogy a 2020-as US Open a botrányok tornájaként vonul már be a történelembe. Djokovics kizárása már csak azért sem szerencsés, mert rengeteget tett a torna megmentése érdekében azok után, hogy Federer és Nadal lemondta a szereplést. A múltból egyébként egy ilyen kizárásra emlékszem, amikor a még jelenleg is versenyben lévő kanadai Denis Shapovalov egy Davis Kupa-meccsen dühében jó erőset ütött a labdába, és az eltalálta a székbírót. De vasárnap Djokovics ütése minden volt, csak nem erős és dühös…