Nehéz helyzetben a magyar röplabdasport

2020.09.10. 09:31

Szeptember 12-én indul a hazai röplabdaélet, a sportágat tömörítő hazai szervezet a Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) szeptember 8-án kiadott egy közleményt, amelyről korábban már az Index is beszámolt. A szövetség honlapján elolvasható, hogy a járvány elleni védekezés miatt megelőző intézkedésként az utánpótlás-bajnokságokat, azaz az U11-es korosztálytól az U21-es bajnokságig minden mérkőzést zárt kapuk mögött kell megrendezni, ami ezernél is több gyermeket érint. Azt, hogy ez egészen pontosan mit jelent, még nem részletezték, feltehetőleg azt, hogy a versenyzők, a játékvezetők és edzői stábokon kívül senki más nem léphet be a tornacsarnokokba.

Híradásunk után telefonon kereste fel szerkesztőségünket egy a neve elhallgatását kérő röplabdaedző, aki elmondta nekünk, hogy mennyire nehéz helyzetben van a hazai röplabda és a legtöbb teremsport az elmúlt időszakban.

A tréner beszámolója szerint a legtöbb csapatnak nincs annyi busza, hogy minden egyes utánpótláscsapatát külön-külön el tudná szállítani az adott verseny helyszínére, ám ezt eddig is megoldották szülői segítséggel, akik mindig szívesen álltak a csapatok rendelkezésére. Azonban képzeljünk el egy lelkes anyukát vagy apukát, aki mondjuk több száz kilométert vezet, majd reggel 9-től délután 4-ig nem mehet be a tornacsarnokba, ahol gyermeke csapata mérkőzik. Nyilván egy felelősségteljes szülő ezt megérti, és valahogy eltölti a napját, ám attól még ez egy nem könnyű helyzet. 

Kapcsolódó

Nézők nélkül marad a röplabda utánpótlás

A Magyar Röplabda Szövetség döntése az U11-től az U21-es korosztályig érinti a mérkőzéseket.

A legnagyobb problémának azt nevezte meg az edző, hogy több első és másodosztályú egyesület utánpótlása nem tud edzeni. Elmondásából kiderül, hogy ennek összetett oka van, az egyik az EMMI rendelete, amely azt javasolja az iskoláknak, hogy a délutáni sportköröket, szakköröket lehetőleg ne engedjék be az intézményeik tornatermeiben a járvány elleni védekezés miatt. A tréner emlékeztet rá, hogy csak javasol a rendelet, ám az intézményvezetők tartanak tőle, hogy bármilyen bajos szituációban őket fogják okolni, így sokan a legegyszerűbb megoldásként nem adják ki a tornatermeiket.

Végezetül a szülők érthető aggódását említette telefonálónk, akinek a tudomására jutott, hogy már a hétvégén induló bajnokság egy-egy fordulójában van gyermek, akit az édesanyja és az édesapja nem enged el a versenyekre a járványhelyzet miatt. Ezen feltételek és körülmények mellett egy eléggé kérdéses és a sportértéket nélkülöző bajnokság veszi kezdetét a minket megkereső edző szerint, aki többször hangsúlyozta, hogy jogosnak és szükségesnek tartja a járvány elleni intézkedéseket és a szülők aggódását is megérti, mint gyakorló szülő is, ám az egész utánpótlás-bajnokság létjogosultságát megkérdőjelezi az említett körülmények ismeretében.