Laporta ante portas – ma kezdődik a La Liga, az éhezők viadala

2020.09.12. 09:07
Lionel Messi mégis marad a Camp Nouban, azaz egyelőre befejeződött – bár a Barca-fanatikusok attól tartanak, csak félbeszakadt – a nyár tengerikígyó-hosszúságú átigazolási sagája. Meglepően kevés szó esik viszont az aktuális bajnokról, a Real Madridról.

Joan Laporta hivatalosan is bejelentette pénteken, hogy indul a katalán klub jövő márciusban esedékes elnökválasztásán. Az FC Barcelona történetének legsikeresebb vezetője 2003 és 2010 között irányította az egyesületet – ami, mint tudjuk, „több, mint egy klub” –, majd 2015-ben újból elindult a választáson, de akkor alulmaradt Josep María Bartomeuval szemben. 

Az  elconfidencial.com  nevű jól értesült spanyol honlap tegnap hozta nyilvánosságra értesülését, miszerint a Manchester City augusztus 26-án megtette a történelem legnagyobb ajánlatát: 200 millió eurót kínáltak Messiért, plusz 20 milliót abban az esetben, ha vele megnyerik a Bajnokok Ligáját. (Mindjárt megértjük, miért kínáltak ekkora őrült összeget egy 33 éves, leszálló ágban lévő futballistáért, ha tudjuk, ki a City menedzsere. Igen, Pep Guardiola, Messi egykori mentora.)

A spanyol sajtó már megpróbálja kitalálni az új edző, Ronald Koeman gondolatát, és megelőlegezi a Barca alapcsapatának összeállítását az új idényre: ter Stegen – Semedo (Sergi Roberto), Piqué, Lenglet, Jordi Alba – Pjanic, De Jong – Dembélé, Messi, Ansu Fati – Griezmann. Apró probléma, hogy Pjanic még nem vett részt a pénteki edzésen, de ez nem jelenthet problémát, mivel három meccset elhalasztottak a nyitófordulóból – a Barcelona–Elche, a Real Madrid–Getafe és az Atlético Madrid–Sevilla összecsapást. Mintha Magyarországon lennénk: az indok az volt, hogy így a Barca, a Real és az Atlético, valamint a Sevilla jobban fel tud készülni közelgő európai kupamérkőzésére...

Ha már megelőlegeztük a Barca valószínű összeállítását, tegyük meg ezt a bajnoki címet védő Real Madriddal is: Courtois – Carvajal, Varane, Sergio Ramos, Mendy – Modric, Casemiro, Kroos – Ödegaard, Benzema, E. Hazard. Ebből is kitűnik, hogy visszahozták a kölcsönből (a Real Sociedadtól) a 15 évesen korszakos tehetségnek indult, és még mindig csak 21 éves norvég Martin Ødegaardot. Hazard-ra pedig csak akkor számít Zinedine Zidane, ha a belga ledobja derekáról a spanyol médiában csak Michelinként emlegetett úszógumiját... (Hogy a két ifjú zsenivel, Rodrygóval és Vinícius Júniorral, valamint a nagyszerű Asensióval mi lesz, arról nem szól a fáma.)

A Marca nyolc neves spanyol szakírót kérdezett meg arról, ki nyeri a bajnokságot, ki lesz a gólkirály, az MVP, a legjobb kapus és az legjobb fiatal, azaz 22 éves aluli játékos. A válaszok sorrendben: Real Madrid, Messi, hármas holtversenyben Messi, Benzema és Sergio Ramos, továbbá Oblak és végül Ansu Fati, Kubo vagy Joao Félix. 

A pandémia alaposan megtépázta anyagilag a spanyol futballt: mindössze 288,4 millió eurót költöttek a La Liga csapatai az átigazolási időszakban, szemben például azzal a 825 millióval, amennyiért a Premier League-ben szerződtettek játékosokat – eddig.

Nyolc klub – köztük a Real Madrid és a Valencia – egyetlen eurócentet sem költött, utóbbinál drasztikus fizetéscsökkentések voltak, továbbá 59,5 millióért eladták három legdrágább játékosukat, Parejót, Rodrigót és Coquelint. A nagy költekező 103 millió euróval a Barca (Pjanic, Trincao, Matheus Fernandes, Pedri), második az Atlético 63 millióval, amiből egyedül Moratárért 56 milliót adtak ki. 

Amúgy is nagy a baj Hispániában. Az utóbbi évtizedben most fordult elő első Ízben, hogy az öt topliga (Premier League, La Liga, Bundesliga, Serie A, Ligue 1) közül a spanyolban esett a legkevesebb gól. Lionel Messi csak ötödik lett az európai gólvágók versenyében. 

Így fest tehát e pillanatban a szegényháznak is nevezhető La Liga, amelynek a hét végi programja a következő:

Szombat: Eibar–Celta Vigo (16,00 óra), Granada–Athletic Bilbao (18,30), Cadiz–Osasuna (21,00). Vasárnap: Alavés–Betis (14,00), Valladolid–Real Sociedad (16,00), Villarreal–Huesca (18,30), Valencia–Levante (21,00).