A hétvégén a pólójával üzenő Hamilton kijelentette, nem áll le

GettyImages-1272284826
2020.09.15. 16:28
Nem indít hivatalos eljárást a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) Lewis Hamilton ellen, aki a múlt vasárnapi Formula–1-es Toszkán Nagydíjon különleges pólót viselt a díjátadó ceremónia közben – írja a The Guardian.

Mugellóban a hatszoros világbajnok Hamilton győzelmével zárult a legutóbbi F1-es versenyhétvége. A Mercedes pilótája közben a Breonna Taylor-ügyre kívánta felhívni a figyelmet.

A mentős-ápoló afroamerikai nőt márciusban lőtte le három rendőr az Egyesült Államokban egy rajtaütésszerű házkutatás során, az eset hatalmas vihart kavart.

Hamilton pólójának elején a „tartóztassátok le a rendőröket, akik megölték Breonna Taylort”, a hátulján pedig a mondd ki a nevét üzenet állt.

Az FIA nem politikai szervezet, így hétfőn megvizsgálta, hogy Hamilton nem sértette-e meg a szabályokat, és úgy döntött, nem büntetik meg a versenyzőt. Az illetékesek azonban új irányelvet dolgoztak ki (ez egyelőre nem nyilvános), így nem kizárt, hogy egy hasonló akció szabálysértésnek minősül majd a jövőben.

A 35 éves brit a díjátadó ceremónia közben és a verseny előtt is viselte a pólót, akkor le is térdelt.

Hamilton vezető szerepet játszik a Black Lives Matter elnevezésű globális mozgalomban, s továbbra is változásokat sürget az egyenlőség jegyében.

A napokkal ezelőtt a 90. futamgyőzelmét arató pilóta az Instagramon is üzent a követőinek.

Szeretném, ha tudnátok, nem fogok leállni. Nem hagyom abba, nem adom fel, hogy ezen a platformon is rávilágítsak arra, ami szerintem helyes. Szeretnék köszönetet mondani azoknak, akik továbbra is támogatnak és szeretnek, nagyon hálás vagyok nekik.